De nettowinst van de Turkse voedselgigant Ulker Biskuvi heeft 430,9 miljoen Turkse lira (118 miljoen dollar oftewel 95 miljoen euro) bereikt in 2017. Dat kondigde het bedrijf aan op dinsdag.

De nettowinst van het bedrijf steeg met 51,6 procent, van 248,3 miljoen lira (93,82 miljoen dollar) in 2016, volgens een verklaring op het Openbare Aankondigingsplatform (KAP) van de grootste beurs Borsa Istanbul.

Ulker’s omzet bedroeg 4,81 miljard Turkse lira (1,31 miljard dollar) in 2017.

De winststijging van het bedrijf is gebaseerd op de kernwinsten voor interesten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (EBITDA), wat 701,4 miljoen Turkse lira (192,16 dollar) bedroeg.

575.000 ton aan voedsel

Het bedrijf verkocht 575.000 ton aan voedsel, voornamelijk biscuits, chocolade en cakes, met een totale waarde van 4,8 miljard Turkse lira (1,31 miljard dollar).

Ulker, opgericht in 1944, werkt onder een van de grootste Turkse conglomeraten, Yildiz Holding, en produceert meer dan 300 verschillende soorten snacks zoals cakes, biscuits, snoep en niet-alcoholische dranken.

Rijkste Turkse persoon

De gerenommeerde zakenmagazine Forbes benoemde de CEO van Yildiz Holding, Murat Ulker, tot de rijkste Turkse persoon met een vermogen van 4,8 miljard dollar, wat afgelopen jaar toenam met 1,1 miljard dollar.

De holding huist verschillende bedrijven zoals de wereldbekende chocolatier Godiva, biscuitmaker United Biscuits en de Amerikaanse DeMet’s Candy Company.

Als CEO heeft Murat Ulker gewerkt aan het herfinancieren van de 7 miljard dollar bedragende schuld van de holding. De huidige regeling vereist maandelijkse betalingen die soms 1 miljard dollar overschrijden. Hij zei dat hij vijf bankvoorzitters heeft ontmoet op dinsdag in Istanbul om de “details” van de heronderhandeling te bespreken.

In januari vroeg Yildiz aan 10 Turkse banken om hun leningen te consolideren en om een respijtperiode van drie jaar op de terugbetalingen om de financiële last van de holding te verlichten.

Sabah