Niet alle kippen zijn gewoon kippen. De Sultankippen zijn een raskippen afkomstig uit Turkije, ook wel bekend als Serai Tavuk. Liefhebbers van het ras zijn bereid om tot 5.000 Turkse lira te betalen op veilingen.

 

Dit jaar werd de eerste veiling gehouden voor de Sultankip in de wijk İnegöl van Bursa. De veiling werd georganiseerd door de İnegöl Sierkippen en boerenvereniging. Er werden zo’n 50 sierkippen verkocht voor prijzen tussen de 200 en 5000 lira.

“Wij zijn één van de 50 verenigingen in Turkije. We hebben dit evenement georganiseerd als echte kippenliefhebbers. Er zijn zo’n 50 kipsoorten aanwezig. Waaronder ook de Ottomaanse kip of de Sultankip. Deze werd geveild voor 5000 Turkse lira (811 euro),” zei Talat Korkut, voorzitter van de vereniging.

Hij voegde toe dat het evenement werd bijgewoond door liefhebbers van over heel Turkije.

De Sultankippen werden gebruikt door leden van de Ottomaanse koninklijke familie. Ze werden als sierdieren gebruikt koninklijke tuinen.  De trend waaide rond 1850 over naar Engeland en andere uithoeken van de wereld. De Sultankippen die bekendstaan om hun rustig en zachtaardig karakter worden ook gebruikt als huisdieren. Ze werden midden 1800 voor het eerst geïntroduceerd in de VS.

Sabah

O.A.