Twee dagen nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een plan voor een militaire operatie had aangekondigd, meldde de Turkse regeringsgezinde krant Yeni Safak over de mogelijke locaties.

De krant meldde dat onder de doelwitten van het Turkse leger en het door Turkije gesteunde Syrische Nationale Leger de steden Tal Rifaat, Kobani, Ain Issan, en Manbij zijn.

Ondertussen meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag dat de Turkse strijdkrachten en hun Syrische partners artilleriegranaten hebben afgevuurd.

Dinsdag waarschuwden de Verenigde Staten Turkije voor een nieuw militair offensief in Noord-Syrië, waarbij zij benadrukten dat een dergelijke escalatie de regionale stabiliteit en de Amerikaanse strijdkrachten in het gebied in gevaar zou brengen.

Woordvoerder Ned Price van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vertelde verslaggevers dat Washington “zeer bezorgd” was over berichten over een mogelijke toename van militaire activiteiten in Noord-Syrië.

Veilige zone

President Recep Tayyip Erdoğan heeft op 30 mei met de Russische Vladimir Poetin gesproken over de veiligheidszorgen van Ankara in Noord-Syrië en de oorlog in Oekraïne, en heeft benadrukt dat het essentieel is om een “veilige zone” te creëren in Syrië nabij de Turkse grens, aldus het Turkse presidentschap.

In een overeenkomst van 2019 kwamen Rusland en Turkije overeen dat de Russische militaire politie en de Syrische grenswachten zouden beginnen met het verdrijven van de YPG-leden op 30 kilometer afstand van de Turkse grens.

De president zei vorige week dat Turkije binnenkort een nieuwe militaire operatie in Noord-Syrië zou starten om een “veilige zone” langs de grens te creëren.

Erdoğan zei ook tegen Poetin dat er stappen nodig zijn om de negatieve effecten van de oorlog te minimaliseren en vertrouwen op te bouwen door zo snel mogelijk de basis voor vrede tussen Rusland en Oekraïne te herstellen.

Hij zei dat Turkije bereid is opnieuw een rol te spelen bij het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, onder meer door deel te nemen aan een mogelijk “waarnemingsmechanisme” tussen Oekraïne, Rusland en de Verenigde Naties, aldus de verklaring.

De Turkse president riep ook op tot een zo snel mogelijke vrede in Oekraïne en tot het nemen van vertrouwenwekkende stappen.

Het Kremlin zei dat Poetin onder meer de situatie in Oekraïne telefonisch met de Turkse leider heeft besproken.

Volgens de lezing van het Kremlin van het gesprek van maandag “werd de nadruk gelegd op het waarborgen van een veilige scheepvaart in de Zwarte Zee en de Zee van Azov en het wegnemen van de mijndreiging in hun wateren”.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu ging ondertussen in op de mogelijke operatie in Noord-Syrië en zei: “We zullen niet gebonden zijn terwijl de aanvallen doorgaan.”

“We hebben rechten die voortvloeien uit de Verenigde Naties (VN) en het internationaal recht… Het is onze plicht om de terroristische dreiging in binnen- en buitenland, in Syrië, waar dan ook, op te ruimen”, zei Çavuşoğlu tegen het Anadolu Agency.

In een toespraak in de VAE verklaarde minister van Defensie Hulusi Akar dat Turkije de aanwezigheid van terroristen in zijn zuiden niet zal aanvaarden.

“De Turkse strijdkrachten zijn klaar om elke taak uit te voeren met hun personeel, wapens en uitrusting, en met hun superieur moreel, motivatie en ervaring. Het is vastbesloten en bekwaam in dit opzicht,” zei hij.

Bron: Hürriyet