Derde grootste meteoriet gevonden in Çorum

Çorum in centraal Turkije – een stad die beweert het middelpunt te zijn van de aarde – heeft opnieuw bekendheid verworven door de vondst van de 3de grootste meteoriet in Turkije.   

De meteoriet die een gewicht heeft van 68 kilo, werd gevonden door Mutlu Yılmaz, een boer in het dorp Gerdekkaya. Hij vond de steen toen hij in april aan het werken was op zijn kikkererwtenveld. İhlas News Agency meldde dat het lichaam onlangs werd gecertificeerd als een ijzeren meteoriet door wetenschappers van de NASA en de UCLA.

Een Amerikaanse burger die afkomstig is uit het dorpje heeft er mede voor gezorgd dat er een staal werd opgestuurd naar de Verenigde Staten voor onderzoek.

Yılmaz zei dat hij op de meteoriet stuitte toen hij stenen aan het verwijderen was van het veld. “Ik zag een paar grote stenen en probeerde ze te verwijderen zodat ze de maaidorser niet zouden beschadigen. Een van hen was erg zwaar en ik vroeg om de hulp van een vriend. We bekeken de steen en probeerden het in stukken te breken. We vermoedden dat dit onnatuurlijk was en besloten om de steen naar het dorp te brengen,” haalde hij aan.

Çorum

Vervolgens nam hij contact op met Cevdet Erdoğan, een inwoner van het dorp die voor een periode in de Verenigde Staten heeft geleefd.

Yilmaz contacteerde ook de Turkse autoriteiten maar die wilden de authenticiteit van de meteoriet niet bevestigen zonder betaling. Hij zei dat de Amerikaanse onderzoeksresultaten hebben aangetoond dat de meteoriet kobalt, nikkel en een aantal andere elementen bevat. De steen zal binnenkort worden tentoongesteld in een museum.

Çorum kwam drie jaar geleden in het nieuws toen er een debat ontstond over een berekening van NASA (2003). Uit deze calculatie bleek dat Çorum het geografisch centrum is van de aarde.

De bewering werd verdedigd door de lokale bevolking die hoopte te kunnen profiteren van extra toeristische inkomsten. De burgemeester van de stad Çorum, ooit de hoofdstad van de Hettitische beschaving, had toeristen uitgenodigd van over de hele wereld.

Sarıçiçek / Bingöl

In 2015 stortten verschillende meteorieten neer op een onbewoonde locatie in Sarıçiçek, een klein dorp in de provincie Bingöl in het oosten van Turkije. Dorpelingen verdienden meer dan 150.000 euro aan de verkoop van de meteorieten, die waren afgebroken van een grotere asteroïde genaamd “Vesta”.

Sabah

O.A.