Twitter verwijdert duizenden Turkse accounts. Ankara noemt dit een smeercampagne

Eerder veroordeelde Fahrettin Altun, hoofd communicatie van de Turkse overheid, een actie van Twitter waarbij meer dan 7.000 Turkse accounts verwijderd werden.

Twitter nam onlangs die beslissing omdat die accounts allemaal bestuurd zouden worden door 1 centrale autoriteit met als bedoeling de president te steunen.

“Dat het hier om nepprofielen zou gaan, is onjuist”, verklaarde Altun. “Twitter baseert zich op onlogische, partijdige en politiek gemotiveerde argumenten.

Een bedrijf uit de Verenigde Staten probeert haar beslissingen te legitimeren op basis van een rapport dat geschreven werd door individuen die hun ideologie doen voorkomen als wetenschappelijke gegevens. Dat is een schandaal op historische schaal.”

Altun benadrukt dat hij deze houding onaanvaardbaar vindt. Volgens hem heeft Twitter een aantal accounts, die niets met elkaar te maken hebben, allemaal in dezelfde categorie geplaatst. Het verwijderen van die profielen was dan een poging een smeercampagne tegen de Turkse overheid te lanceren.

“Twitter verschuilt zich achter een rookgordijn van vrije meningsuiting en transparantie terwijl het bedrijf deze willekeurige actie uitvoert. Dat toont opnieuw aan dat het hier niet om een gewone sociale netwerksite gaat, maar om een propagandamachine met eigen politieke en ideologische standpunten, die er niet voor terugdeinst om gebruikers en belanghebbenden met ongewenste visies uit te sluiten.”

Altun vindt dat Twitter een bepaalde visie op Turkije promoot, waarbij het bedrijf propaganda van anti-Turkse partijen zoals FETÖ en PKK met plezier toelaat.

“We willen dit bedrijf eraan herinneren wat er in het verleden gebeurd is met mensen die gelijkaardige stappen ondernamen.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)