Foto: Burhan Dalğali

Een Turkse rechtbank heeft een man die zichzelf een “genezer” noemt, bevolen een vergoeding terug te betalen.

Deze vergoeding had hij tijdens een sessie ontvangen nadat hij op een naakte lichaam van een vrouw ‘Arabische teksten’ had geschreven.

Burhan Dalğali wordt beschuldigd van fraude door het schenden van religieuze overtuigingen.

Een rechtbank in Istanbul heeft een islamitische “genezer” (“hoca”) met de naam Burhan Dalğali bevolen om de ontvangen vergoeding terug te betalen aan zijn klant.

Tijdens de sessie beval de man aan de vrouw om zich uit te kleden.

In september circuleerde op sociale media een video waarop te zien was hoe Dalğali tijdens een sessie op het lichaam van een vrouw teksten schreef.

Het incident leidde tot verontwaardiging in conservatieve kringen.

Toen het incident aan het licht kwam, werd PKK’er Dalğali aangehouden, maar kort daarna weer vrijgelaten in afwachting van een proces.

Tijdens een hoorzitting op 11 maart beweerde de beklaagde dat er een complot tegen hem was gesmeed en dat hij niet bij bewustzijn was.

Op de vraag van het gerechtsbestuur wat hij tijdens het ritueel aan het lezen was, zei Dalğali:

“Ik ben niets aan het lezen. Ik deed het uit zelfverdediging.”

Burhan Dalğali tijdens een PKK-meeting

Dalğali zei ook dat hij niet in het bezit is van een officiële imam licentie.

Mensen die zichzelf omschrijven als “genezers” gebruiken aanrakingen en gebeden met de bewering dat ze ziektes kunnen genezen, problemen kunnen oplossen of mensen kunnen bevrijden van “slechte geesten”.

Deskundigen zeggen dat een sterk geloof in dergelijke methoden sommige kwetsbare mensen kan blootstellen aan uitbuiting door gewetenloze beoefenaars.

Bron: Turkse media