Foto: Marc Van Ranst

Marc Van Ranst roept op om tijdens de Paasvakantie niet op vakantie of op familiebezoek te gaan naar Turkije. Ook niet via een omweggetje.

Met meer dan 40.000 nieuwe besmettingen per dag en een totaal van bijna drie en een half miljoen besmettingen kampt Turkije met recordcijfers.

Het land krijgt ook officieel een negatief reisadvies, maar wie een essentiële reis kan aantonen, zou er toch naartoe kunnen. Wie al vertrokken is, moet bij zijn terugkomst in quarantaine.

Recordaantal besmettingen

Ankara heeft vandaag voor de vijfde dag op rij een recordaantal besmettingen gemeld. In het afgelopen etmaal werden 44.756 positieve testen afgenomen.

Inmiddels ligt het gemiddelde aantal positieve testen van de laatste zeven dagen zo hoog, dat slechts vier andere landen wereldwijd slechter scoren.

In de afgelopen zeven dagen meldde Turkije bijna 266.000 besmettingen, een gemiddelde van zo’n 38.000 positieve testen per dag.

Versoepelingen

In Turkije werden begin maart nog enkele coronamaatregelen versoepeld, hoewel zorgen over de coronasituatie nog niet weggenomen waren. Het hing per risiconiveau in de provincie af hoeveel versoepelingen doorgevoerd konden worden.

Voor plaatsen als Istanboel en Antalya, waarin code oranje gold, konden bijvoorbeeld horecagelegenheden open blijven tot 19.00. Daarnaast konden provincies met zogeheten kleine gezondheidsrisico’s de weekendlockdown beëindigen.

President Recep Tayyip Erdoğan draaide deze week de versoepelingen terug. De weekendlockdown is weer in alle regio’s van kracht en alle cafés en restaurants moesten de deuren weer sluiten.

De avondklok blijft daarnaast ook gewoon gelden tijdens de Ramadan; Turken moeten tussen 21.00 en 5.00 uur binnenblijven.

Turkije telt tot dusver 3.4 miljoen positieve testen, terwijl ruim 32.000 inwoners met COVID-19 kwamen te overlijden.

Bron: Belgische media