Arif Kocabıyık, Turan Kural en Hasan Köksoy

Drie Turkse YouTubers die straatinterviews publiceren op hun kanalen zijn aangehouden bij invallen in hun huizen in de vroege ochtend.

Ook bij een vierde YouTuber werd een inval gedaan, maar hij werd niet aangehouden omdat hij op dat moment niet thuis was, meldde dagblad Evrensel op zondag.

Arif Kocabıyık en Turan Kural van İlave TV en Hasan Köksoy van Kendine Muhabir werden aangehouden.

De vierde YouTuber is Mehmet Koyuncu, die eigenaar is van Sade Vatandaş.

Köksoy was vorige week ook al aangehouden, vanwege de opmerkingen van een geïnterviewde die opriep tot een revolutie tegen de regering. De geïnterviewde werd gearresteerd.

De vrouw van Köksoy gebruikte het Twitter-account van Kendine Muhabir om zijn detentie aan te kondigen.

“Om 7 uur ’s ochtends deed de politie een inval in ons huis en nam onze computers en alle communicatieapparatuur mee,” zei Köksoy.

“De reden voor het huiszoekingsbevel was Mücahit Birinci.”

Birinci, lid van het centraal comité van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), staat bekend om zijn focus op sociale media en internetjournalistiek.

“Wij zijn journalisten die proberen de stem van het volk op straat te laten horen in het paleis,” zei Koyuncu in een tweet.

De invallen kwamen een dag nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan had gezegd dat de sociale media een bedreiging waren geworden voor de democratie en de nationale veiligheid, met de belofte om “burgers te beschermen tegen leugens en desinformatie”.

Bron: Turkse media