Turkse expats die hun thuisland willen bezoeken, hoeven vanaf 11 juni niet meer voor 2 weken in thuisisolatie. Dat zegt Abdullah Eren, hoofd van YTB, de dienst die zich ontfermt over Turken in het buitenland, in een verklaring.

“Deze zomer zullen we Turken die in het buitenland wonen en op bezoek op bezoek willen komen, helpen”, aldus de verklaring.

Dit is 1 van de coronamaatregelen die versoepeld worden. Een andere maatregel die versoepeld wordt, is dat Europese burgers weer over land naar Turkije kunnen.

Volgens de YTB (Turks: Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) wonen er 6 miljoen Turken in Europese landen. Daarvan trekken jaarlijks zo’n 700.000 mensen met de auto naar Turkije.

Ook voor buitenlanders gingen op 11 juni de grenzen weer open. Alleen de grens met Iran blijft nog dicht. Dat werd beslist tijdens een vergadering van het kabinet van president Recep Tayyip Erdoğan.

Het vliegverkeer zal gecoördineerd worden door de ministeries van Transport en Infrastructuur, Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken.

Die ministeries zullen ook samenwerken met Binnenlandse Zaken om maatregelen op te leggen voor wie het land in of uit gaat. Iedereen die het land binnenkomt, moet zijn gezondheid laten controleren. Het nieuwe decreet werd ook verstuurd aan de provinciale overheden.

K.L.

(Bron: Hürriyet)