Een Moskee, gelegen op de top van een berg aan de Zwarte Zee, evolueerde in de laatste 2 jaar sinds zijn inwijding naar een grote en belangrijke toeristische attractie. De Moskee, bekend onder de naam Yilmaz Moskee, bevindt zich op de top van de Kibledagi berg in de provincie Rize. De Moskee onderscheidt zich van andere Moskeeën door zijn adembenemende uitzicht op de omliggende wouden.

Daarnaast is het ook een heel aantrekkelijke plek voor fotografen. De Moskee, gelegen op een hoogte van 1160 meter, ligt wel eens vaker (letterlijk) tussen de wolken wat voor heel aantrekkelijke foto opportuniteiten zorgt.  Toegang tot de Moskee is mogelijk via een nieuw aangelegd wandelpad. Opvallend: heel wat Arabische toeristen vinden hun weg naar de Moskee.

De Moskee, gelegen in Rize Guneysu, bevindt zich in het geboortedorp van Recep Tayyip Erdogan. De originele Moskee werd gebouwd in de 19de eeuw als een eenvoudige houten Moskee. Later werd de Moskee omgetoverd tot een stevigere stenen Moskee.

Lokale autoriteiten namen het op zich de Moskee en het gebied errond te renoveren en meer aantrekkelijk te maken voor toeristen, onder andere door het aanleggen van wouden. De Moskee werd heropgebouwd naar het model van de Uskudar Moskee in Istanbul.

De Moskee heeft plaats voor zo een 200 bezoekers. Het terrein in en rond de Moskee bedraagt zo een 275 vierkante meters. Imam van de Moskee, Mustekim Karali geeft aan dat de Moskee vooral heel populair is bij toeristen van andere Moslimlanden, onder andere afkomstig uit Saudi-Arabië en Maleisië.

Turkse en andere toeristen houden ervan naar het gebied rondom de Moskee te rijden en hun dag te besteden in en rond het gebied van de Moskee.

Sabah