De Koerdische burgers van Turkije die de terreur van de PKK in de zuidoostelijke steden zijn ontvlucht, wonen tegenwoordig in verschillende steden verspreid over heel het land. De Turkse Koerden  willen dat de militanten van de verboden terreurorganisatie hun thuissteden verlaten zodat ze kunnen terugkeren en kunnen verdergaan met hun normale levens.

Burgers uit Nusaybin, een district van de zuidoostelijke provincie Mardin, zeiden dat ze hun werk, thuis en leven hebben achtergelaten vanwege de terroristische activiteiten van de PKK en hun conflicten met de Turkse veiligheidsmachten.

“We willen terugkeren. We hebben ons werk en thuis verlaten. Onze kinderen hebben hun school moeten achterlaten”,

aldus een burger uit Nusaybin die nu bij een familielid in Istanbul woont. Uit veiligheidsredenen wilde de bron anoniem blijven.

“Ik had een fastfoodzaak, ik sloot de deuren en ben vertrokken. Ik ben hier nu bijna 2 maanden zonder werk. Ik weet niet wat ik zal vinden wanneer ik terugga”, voegde hij eraan toe.

Een andere inwoner van Nusaybin zei dat sommigen dichter bij steden zijn gaan wonen, terwijl anderen naar de zuidelijke steden Mersin en Izmir zijn vertrokken. Sommigen zijn naar Istanbul gegaan, waar ze bij familie verblijven.

IHA Photo
IHA Photo

“Ons dorp was goed tijdens het vredesproces. De zaken gingen goed, de mensen gingen uit tot middernacht, cafés en restaurants waren vol. Vanwege de terroristische activiteiten is het dorp leeg”, aldus Ali, een andere man.

“We deden zaken, we leenden en ontleenden geld aan anderen. Nu kunnen we onze schulden niet meer betalen of het geld dat ons verschuldigd is terugvragen omdat mensen het momenteel financieel moeilijk hebben”, voegde hij eraan toe.

“Onze kinderen zijn hier ingeschreven op school maar we weten niet hoe lang we op deze manier hier kunnen blijven. We hopen dat de terreur in onze dorpen eindigt zodat we kunnen terugkeren naar huis. Onze gastheren hebben ons heel vrijgevig ontvangen en geholpen maar we schamen ons om zo lang bij een ander te verblijven”, zei hij.

Duizenden inwoners zijn de terreur ontvlucht in de zuidoostelijke dorpen van Turkije. Velen wonen nu in nabijgelegen dorpen terwijl anderen bij familie verspreid over heel Turkije blijven.

Na het beëindigen van de operaties in bepaalde dorpen zijn de teruggekeerde inwoners gestuit op het beeld van volledig verwoeste dorpen, inclusief scholen, ziekenhuizen en moskeeën die als schild door de PKK werden gebruikt tijdens operaties.

De regering legde een avondklok op in Nusaybin begin maart om de veiligheid van de burgers te garanderen tijdens de intensieve operaties tegen de terroristische PKK. Bijna 20 000 veiligheidsagenten werden hiervoor ingezet.

Volgens militaire bronnen hebben Turkse veiligheidsmachten ondertussen 4571 terroristen gedood sinds de anti-terreuroperaties eind juli 2015 van start zijn gegaan. Dit cijfer omvat zowel de terroristen die gedood zijn in Turkije, als de terroristen die gedood zijn tijdens operaties in de kampen van de PKK in het noorden van Irak.

De bronnen vermeldden ook dat er 695 gewonden zijn en 716 gevangen. 641 terroristen hebben zich overgeven aan de veiligheidsmachten.

Ankara verklaarde dat de operaties tegen de PKK zullen verdergaan tot de terreurdreiging volledig verdwenen is.

Sabah