In de hoofdstad van Zweden, Stockholm, probeerde de Turkse ambassade een uitzending in verband met een kritische documentaire over de Armeense “genocide” te weren. De Zweedse zender TV4 liet dit weten aan de Zweedse krant The Local.

Viveka Hansson, de programmadirecteur van de zender stuurde de persvoorlichter van de Turkse ambassade Arif Gülen een spoedig verzoek om de beslissing te heroverwegen in verband met de uitzending van de documentaire over de genocide.

Hansson op haar beurt veroordeelt het gedrag van Turkije en zei dat ze het nooit kunnen accepteren en zullen protesteren tegen de druk omdat dit de vrijheid van meningsuiting zou hinderen.

Ze voegde er ook aan toe dat het belangrijk is om zoiets op te merken en dat ze niemand, noch politici noch andere groepen de inhoud laten controleren. Het is niet de eerste keer dat er conflicten zijn in Turkije omtrent de kritiek die journalisten leveren op de president of de regering.

Volker Schwenk
Volker Schwenk

Eerder werd Volker Schwenck, een Duitse journalist, op het vliegveld van Istanbul aangehouden toen hij Turkije wilde binnenkomen. Hij werd teruggestuurd naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar hij de chef van het kantoor van de Duitse omroep ARD is. Turkije en Duitsland hadden daarvoor soortgelijke conflicten door de komiek Jan Böhmermann omdat hij de president een pedofiel en ‘geitenneuker’ noemde.

Ipek Y.