De decaan van een universiteit in de Centraal-Anatolische provincie Konya in Turkije heeft ontslag genomen naar aanleiding van publieke verontwaardiging over zijn verklaring dat hij “op geen enkele vrouw zal stemmen” tijdens de lokale verkiezingen van maart 2019.

“Ik verklaar het hier: Ik ben tegen een aantal beleidsmaatregelen met betrekking tot het gezinsleven. Een goed kind opvoeden, een goede huisvrouw zijn is veel noodzakelijker dan een minister, burgemeester of succesvolle zakenvrouw zijn. Ik zal voor geen enkele vrouwelijke kandidaat in de lokale verkiezingen stemmen,” zei Prof. Dr. Mehmet Karalı van de faculteit luchtvaartwetenschappen aan de Necmettin Erbakan Universiteit in een tweet.

De tweet werd door duizenden mensen op sociale media als seksistisch en aanstootgevend bestempeld, waardoor Karalı het bericht uiteindelijk verwijderde. “Ik trek mijn tweet in omdat ik het ongemakkelijk vond dat het werd gebruikt om andere onderwerpen te bespreken,” zei de decaan in een nieuwe tweet, die ook niet in staat was om de reacties te stoppen.

Tot slot kondigde Karalı in een andere tweet op 21 november aan dat hij ontslag nam als faculteitsdecaan. Hij beweerde dat zijn mening gerespecteerd had moeten worden in het kader van de vrije meningsuiting, maar het werd “uit zijn context gehaald” en begon “de universiteit en de stad Konya te schaden”.

“De verantwoordelijkheid van mijn ambt verhindert me om te reageren op de harde kritiek waar ik mee te maken heb, dus ik neem ontslag van mijn administratieve taken,” zei hij.

Hurriyet

T.A.