Een Turkse associatie, de Associatie van de Vrienden van Afrika, geven aan zeer succesvol te zijn geweest in het voorzien van gezondheidszorg en het aanbieden van allerlei andere humanitaire diensten op het Afrikaanse continent. Duizenden mensen werden reeds geholpen door de associatie.

De Associatie van de Vrienden van Afrika (TADD) werd drie jaar geleden gesticht met als doel het stimuleren van de samenwerking tussen verschillende Afrikaanse landen en Turkije op vlak van gezondheidszorg. Daarnaast gaf de TADD ook ondersteuning aan heel wat achtergestelde gebieden op het Afrikaanse continent op vlak van algemene ontwikkeling, het uitbouwen van een goed werkende infrastructuur en economie. Ten slotte leverde de associatie, met succes, voedselvoorraden en gezond drinkwater over het gehele Afrikaanse continent.

TADD heeft vandaag projecten in Uganda, Ethiopië, Sudan, Tanzania en Niger. Recent bood het nog gratis medische zorg aan in Ethiopië. Turkse dokters voerden, volledig op vrijwillige basis, medische checks uit. Daarnaast voorzagen de dokters eveneens in gynaecologische zorg en dentale zorg. Er werden 143 mensen geopereerd. De langste operaties namen een dertiental uur in beslag.

De armoede is erbarmelijk

Een anonieme dokter: “Het armoedeniveau in sommige streken en landen is ongelooflijk en erbarmelijk. Sommige mensen in deze regio´s moeten overleven met een inkomen van minder dan 1 dollar per dag. Betalen voor een goede gezondheidszorg is onmogelijk voor het overgrote deel van de plaatselijke bevolking. Mensen verliezen letterlijk hun leven door het simpele feit dat zij hun geen medicijnen kunnen veroorloven, die soms niet meer waard zijn dan enkele dollars (3-5 dollar). De Afrikaanse bevolking over het gehele continent zelfvoorzienend maken, dat is ons hoofddoel en de rode lijn doorheen de verschillende projecten die we voeren.”

Guntekin benadrukt dat Turkije het enige land is dat de verschillende landen hielp en helpt zonder er iets voor terug te verwachten.

Guntekin: “Wij Turken hebben het geluk dat onze voorvaderen ons een rijke en glorieuze erfenis hebben achtergelaten doorheen onze geschiedenis. Turkije werd nooit gekoloniseerd in de periode van de kolonisering. Turkije nam ook niet deel aan de kolonisering. Gevolg: wij hebben, in tegenstelling tot de meeste landen in West-Europa, een smetteloos verleden met Afrika. Onze intenties zijn goed en dat weten de Afrikanen.”

AA