Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat 5 miljoen Turken in het buitenland verblijven, verspreid over 152 landen over de hele wereld.

Die mededeling kwam er als antwoord op een parlementaire vraag van Sezgin Tanrıkulu, parlementslid voor de Republikeinse Volkspartij (CHP, de belangrijkste oppositiepartij). Hij vroeg hoeveel Turken er in het buitenland woonden.

Volgens het ministerie woont het grootste aantal in Duitsland, namelijk 2 miljoen Turkse burgers. Maar in werkelijkheid ligt het aantal mensen van Turkse afkomst dat in Duitsland woont nog hoger. Rapporten schatten het op zo’n 3 miljoen. In Duitsland vormen Turken de grootste etnische minderheid.

Frankrijk

Na Duitsland komt Frankrijk met 700.000 inwoners van Turkse afkomst. De volgende in het rijtje is Nederland met 500.000, de VS met 300.000, België met 240.000, Oostenrijk met 250.000, Australië met 150.000, Zwitserland met 130.000, Denemarken met 75.000 en Canada met 70.000.

Er woont geen enkele Turk in het afgelegen koninkrijkje Bhutan, dat diep in de Himalaya verscholen ligt, in het koninkrijk Tonga in de zuidelijke Stille Oceaan en in Tuvalu, een eilandnatie, eveneens in de Stille Zuidzee, die behoort tot de Britse Commonwealth.

Verder liet het ministerie weten dat er geen gegevens beschikbaar zijn over het aantal Turkse inwoners van Armenië, Paraguay, Equatoriaal Guinea, El Salvador, Nigeria, Bolivië, Syrië, Monaco, Noord-Korea, Liberia, Belize, Wales, IJsland, de Canarische Eilanden, Noord-Ierland, Jamaica, Honduras, Grieks-Cyprus, Barbados, Andorra, Taiwan, Togo en Uruguay.

Hürriyet

S.V.R.