Minstens 20 onbemande landvoertuigen zullen geleverd worden aan de Turkse Strijdkrachten voor Operatie Olijftak in Noordwest-Syrië. De Turkse Strijdkrachten (TAF) zijn effectieve gebruikers van onbemande luchtvaartuigen, maar zullen binnenkort dus ook onbemande landvoertuigen beginnen inzetten. Ze zouden worden ingezet in Syrië bij de lopende anti-terreuroperatie.

Levering gebeurt binnenkort

Een afgevaardigde van het secretariaat van de Turkse Defensie-Industrie zei in een anoniem interview dat meer dan 20 onbemande landvoertuigen aan de TAF zullen worden geleverd in de nabije toekomst. Ze zullen worden ingezet voor Operatie Olijftak, dat gelanceerd werd door Turkije op 20 januari om de YPG/PKK en Daesh te verdrijven uit het Syrische Afrin.

Hoogtechnologisch schietplatform

De afgevaardigde zei tevens dat het voertuig een op afstand bestuurd schietplatform (UKAP) is dat ontwikkeld werd door het Turkse bedrijf Katmerciler. Het zou binnenkort ingezet kunnen worden door de TAF.

De UKAP werd onthuld tijdens de 13de Beurs van de Internationale Defensie-Industrie in Istanbul in mei 2017. Het eerste model van het voertuig beschikt over de 12,7 mm SARP-wapensysteem dat op afstand bestuurbaar is en gestabiliseerd is.

TRT World