Turkije heeft nogmaals haar militaire aanwezigheid aan de Syrische grens opgedreven. Dit omwille van de constante YPG-dreiging in het verscheurde noordelijk deel van Syrië. 

Foto: TRT WORLD

Tien vrachtwagens geladen met tanks en Houwitsers werden zaterdag richting de zuidelijke provincie Kilis gestuurd om daar de grenseenheden te versterken. Er werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen tijdens de doortocht van de vrachtwagens die geladen waren met zes Houwitsers en vier pantserinfanterievoertuigen.

Aanwezigheid YPG

De Turkse provincie Kilis grenst aan de YPG-gecontroleerde Syrische regio Afrin. Turkije is heftig gekant tegen de aanwezigheid van de YPG in het noorden van Syrië. Het land beschouwt de YPG als een terreurgroepering die banden heeft met de terroristische Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Terwijl de YPG in Ankara’s ogen een terreurgroepering is die moet worden opgedoekt, beschouwt Washington ze als dé belangrijkste grondstrijdkrachten in de strijd tegen IS. Dit is ook de reden waarom de VS geregeld wapens en andere militaire uitrusting naar de YPG stuurt.

Hurriyet