Turkije heeft deze week scherp uitgehaald naar het “actieplan” van de Verenigde Naties met het SDF, een overkoepelende organisatie die vooral bemand wordt door terroristen van de YPG, de Syrische tak van de PKK.

“Het is een catastrofe voor de VN dat Virginia Gamba, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor kinderen en gewapende conflicten, een ‘actieplan’ heeft ondertekend met PKK-terrorist en SDF-commandant, Ferhat Abdi Shahin, zonder medeweten van de VN-leden in Genève,” zei het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken in een schriftelijke verklaring.

Gamba ontmoette Shahin tijdens het weekend in Genève om de overeenkomst te ondertekenen die tot doel heeft een einde te maken aan het gebruik en de rekrutering van minderjarigen door de SDF.

“Wij veroordelen dit sterk,” werd er toegevoegd aan de verklaring.

Het Turkse ministerie liet weten dat de nodige stappen met de VN werden genomen en voegde eraan toe dat het onaanvaardbaar is voor een organisatie als de VN om een overeenkomst te ondertekenen met een terroristische organisatie”.

Het Turkse ministerie liet weten dat de nodige stappen met de VN werden genomen en voegde toe dat het onaanvaardbaar is voor een organisatie als de VN om een overeenkomst te ondertekenen met een terroristische organisatie”.

“Dit is ook een duidelijke in strijd met de eigen uitspraken van de VN over terrorisme. Door deze overeenkomst te ondertekenen, bekrachtigt de VN alle misdaden van terreurorganisaties PKK/PYD/YPG, die tegen de mensheid en het internationale recht werden begaan,” beklemtoonde het ministerie.

“Het is onaanvaardbaar dat de VN samenwerkt met een bloeddorstige terreurorganisatie om problemen op te lossen,” klonk het verder.

Het actieplan tussen de Verenigde Naties en de SDF werd op 1 juli ondertekend.

Gamba zei dat de deal werd getekend om te verzekeren dat er geen kinderen meer worden ingezet binnen de SDF.

Ondertussen heeft VN-woordvoerder, Stephane Dujarric, gezegd dat het plan van Gamba geen enkele legitimiteit impliceert voor eender welke gewapende groepering.

Turkije zegt dat de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) worden gesteund door de YPG, ook gekend als de Syrische tak van terreurorganisatie PKK.

Hurriyet

O.A. ✅