Het verhaal van Al-Hassan Abdullah, een arme Ghanese dorpsbewoner, ging viraal op sociale media, toen hij aan een TV-crew, die zijn dorp aan het filmen was met een drone, vroeg of “diezelfde drone hem naar Mekka zou kunnen brengen”. Gevolg: Abdullah zal naar de heilige plaats gevlogen worden en dit alles ondersteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken van Turkije. 

Het verhaal begon toen Abdullah aan de TV crew vroeg, niets wetende over drones, of er grotere en krachtigere drones bestaan die hem naar het heilige Mekka (in Saoedi-Arabië) zouden kunnen brengen. De plek waar elk jaar miljoenen moslims op bedevaart gaan naar de hadj. Toen Abdullah’s verhaal bekend werd kwam minister van buitenlandse zaken Mevlüt Çavuşoğlu tussen en hielp bij het organiseren van Abdullah’s reis naar Mekka, die daarvoor zelf veel te arm is.

Abdullah kwam vrijdag aan in Istanbul en werd opgewacht door de leden van een Turkse vereniging die zich bezig houdt met allerlei projecten in Ghana voor het goede doel.

Gelukkig en gezegend

Abdullah vertelde de Anadolu Agency (AA) hoe gelukkig hij was in Istanbul te zijn en dat God hem zegende met deze gunst van de Turkse natie.”Ik ben God dankbaar en ik bid voor iedereen die meehielp deze droom waar te maken. De Turkse hulp is enorm waardevol en ik  denk dat het kan bijdragen tot het versterken van de onderlinge vriendschap en broederschap onder moslims”.

Cihad Gokdemir, voorzitter van het goede doel en de vereniging die Adullah opwachtte aan de luchthaven, zei dat Abdullah’s verhaal koppen maakte in de media nadat een TRT World medewerker het verhaal en de foto deelde op twitter. “Heel wat mensen gingen op zoek naar een manier om in contact te komen met de man, waaronder een aantal bedrijven en andere mensen in de bedrijfswereld.” Ten slotte slaagde een Turkse politieagent hem te contacteren vanuit de Turkse ambassade in Ghana. “Hij is het Turkse volk dankbaar”, aldus Gökdemir

Sabah