De algemeen directeur van de Turkse luchtvaartindustrie zei op maandag dat zijn firma weldra klaar zal zijn om samen met hun Engelse collega’s te werken aan het eigen gevechtsvliegtuig van Turkije.

In een gesprek met de financiële afdeling van Anadolu Agency, vertelde Temel Kotil dat de werken zouden beginnen na de 13e Internationale Jaarbeurs voor de Defensie-Industrie die dinsdag zal starten in Istanboel.

Eerste vlucht in 2023

Hij zei dat de Turkse overheid het project royaal gesteund had en dat de werken bijna in het vijfde jaar van de planning zaten. Kotil beschreef het als het belangrijkste technologische project in Turkije in de laatste 30-40 jaar, en voegde eraan toe dat de eerste vlucht van het tweemotorig TF-X gevechtsvliegtuig in 2023 zou zijn.

Samenwerkingsovereenkomst

Er werd een samenwerkingsovereenkomst tussen Turkije en het V.K. gesloten in januari van dit jaar, tijdens een bezoek van de Britse premier aan Ankara. Kotil zei: “Tijdens de plechtigheid, tekende ik in aanwezigheid van onze Eerste Minister Mr. Binali Yildirim en de Engelse Eerste Minister Mevr. Theresa May.

Beste gevechtsvliegtuig ter wereld

“Terwijl we elkaar de hand schudde, zeiden we: ‘Het zal het beste gevechtsvliegtuig ter wereld worden’.”Tijdens die ceremonie, zei May: “We kondigen vandaag een nieuwe en unieke overeenkomst aan tussen de overheden van Turkije en het Verenigd Koninkrijk die het kader zal vormen voor de dialoog en samenwerking tussen onze overheden inclusief de Ministeries van Defensie en de luchtmacht.”

Voorontwerp

Ze zei dat het tekenen van een nieuwe overeenkomst tussen Turkije en het Britse bedrijf BAE Systems ervoor zou zorgen dat de partners zouden samenwerken tijdens de fase van het voorontwerp van de Turkse TF-X.

Anadolu Agency