Op dinsdag liet minister van Buitenlandse zaken Mevlüt Cavusoglu weten dat Turkije meer dan 3.600 burgers zal terughalen uit 9 van de Europese landen van waaruit eerder vluchten geschrapt werden.

“Op dinsdag om middernacht zullen 3.614 burgers terug thuisgekomen zijn. We halen ze op met 34 gecharterde vluchten van Turkish Airlines. Als ze geland zijn, zullen ze in quarantaine geplaatst worden in daartoe voorziene ruimtes in Istanboel en de Noordwestelijke provincie Kocaeli. Zo kunnen we hen testen op mogelijke besmetting met het coronavirus”, aldus de minister.

Vorige week sloot Turkije haar grenzen voor reizigers uit België, Denemarken, Nederland, Zweden, Oostenrijk, Spanje, Noorwegen, Frankrijk en Duitsland in een poging verdere verspreiding van COVID-19 tegen te gaan.

Het nieuwe virus dook in december voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan, en is sindsdien al in zeker 146 landen en territoria gemeld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde onlangs de uitbraak tot pandemie.

Wereldwijd zijn al minstens 7.000 mensen aan COVID-19 bezweken en werden officieel al zeker 173.000 besmettingen gemeld. Volgens de website Worldometer, die alle cijfers rond COVID-19 bijhoudt, zijn ook al zeker 77.500 mensen genezen verklaard, terwijl 88.500 mensen nog ziek zijn, 93% met milde symptomen en 7% met ernstige symptomen.

K.L.

(Bron: Anadolu Agency)