Turkije, Azerbeidzjan en Pakistan kwamen gisteren tot een akkoord om een trilateraal partnerschap te ontwikkelen dat voor stabiliteit en veiligheid in de regio moet zorgen.

De Turkse Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu en zijn collega´s Elmar Mammadyarov en Khawaja Muhammad Asif hielden de eerste vergadering van de trilaterale partnerschap in de hoofdstad van Azerbeidzjan, Baku.

Mammadyarov en Asif zijn respectievelijk de Ministers van  Buitenlandse Zaken van Azerbeidzjan en Pakistan. Tijdens de vergadering kwamen ze tot een akkoord in verband met een gezamenlijke mededeling. Ze uitten ermee hun interesse in het ontwikkelen van het partnerschap om stabiliteit, veiligheid en welvaart te bevorderen in de regio.

Respect voor internationale grenzen

Ze bevestigden hun respect voor en steun aan de onafhankelijkheid, soevereiniteit, territoriale integriteit en onschendbaarheid van de internationale grenzen van de staten. Daarbij werd er onderstreept dat “hun territoria niet zullen gebruikt worden voor activiteiten die tegen elkaar gericht zijn”.

De ministers herhaalden ook de grote vastbeslotenheid van hun staten om manieren te vinden die de trilaterale samenwerking zou bevorderen in gebieden opdat er meer welvaart naar de bevolking gebracht kan worden. Ze besloten om hun inzet te intensifiëren door hun economische coöperatie te verbeteren. Hiermee hopen ze meer potentiële investeerders en handelaars aan te trekken in de regio.

De volgende trilaterale vergadering zal doorgaan in Pakistan in 2018.

Sabah