Een nauwe bondgenoot van IS-kopman Abu Bakr al-Baghdadi, werd in de westelijke Turkse provincie Izmir in de boeien geslagen door de Turkse inlichtingendiensten. De verdachte die werd geïdentificeerd met de initialen K.E.H., was naar verluidt de “emir” van IS in het Syrische Deir Ezzor.

K.E.H. was een van de IS-commandanten die verantwoordelijk waren voor het bloedbad in het Syrische dorp Shaidat waarbij 700 burgers het leven lieten. Hij is ook een naaste verwant van Saddam Jamal, een IS-commandant die vermoedelijk de plaats van Bagdadi zal innemen.

Volgens bronnen is Baghdadi bij een inval in Syrië om het leven gekomen. Het nieuws werd nog niet officieel bevestigd of ontkend.

Drie andere hooggeplaatste IS-leden

De Turkse veiligheidsdiensten hebben ook nog drie andere hooggeplaatste IS-leden opgepakt. De verdachten deden zich voor als Syrische vluchtelingen om naar het buitenland te kunnen vluchten. Ze werden alle vier overgebracht naar het politiebureau van İzmir waar ze zullen wachten op hun proces.

In de zuidoostelijke Turkse provincie Gaziantep werden vrijdag 14 mensen gearresteerd tijdens een IS-operatie, meldde nieuwsagentschap Doğan. De verdachten hebben in het verleden volop propaganda gevoerd voor de terreurorganisatie via sociale media. De politie nam ook een automatisch vuurwapen, munitie, boeken en digitaal materiaal in beslag.

Hurriyet