Foto: Mustafa Kemal Ataturk leest de krant (http://mustafakemalim.com/ataturkun-yazarligi-gazeteciligi/)

Tien percent van de Turkse populatie beschouwd boeken lezen als een van de hoofdactiviteiten waar men tijd aan spendeert. Dit meldt een nieuwe studie van het Europese Statistische Instituut (Eurostat) op 23 april, ter ere van Wereld Boeken- en Auteursrechtendag. De survey werd uitgevoerd in 15 van de 28 landen van de Europese Unie. Enkele deelnemende landen waren Turkije, Noorwegen en Servië. Het werd uitgevoerd tussen 2008 en 2015.

In Finland beschouwde 16,8 percent van de bevolking boeken lezen als een van hun hoofdactiviteiten. Het land werd opgevolgd door Polen met 16,4 percent, Estland met 15 percent en Griekenland en Luxemburg met beide 11,69 percent.

Frankrijk bungelt onderaan

De landen met de laagste percentages waren Frankrijk met 2,6 percent, Roemenië met 6,2 percent, Oostenrijk met 7,2 percent en België met 7,9 percent.

Op vlak van tijd per dag, staan de Estlanders als eerste met 13 minuten, gevolgd door de Hongaren met 10 minuten per dag en de Grieken met 9 minuten. Turkse lezers spenderen gemiddeld 7 minuten per dag aan lezen, samen met de Duitsers en Luxemburgers. Het gemiddelde aantal minuten aan boekenlezen is slechts 2 minuten in Frankrijk, 5 minuten in Italië, Oostenrijk en Roemenië, en 6 minuten in Spanje, Nederland, Het Verenigd Koninkrijk en België.

200 euro per EU-inwoner gaat naar boeken, kranten en schrijfwaren

In 2016 spendeerden huishoudens in de EU meer dan 90 miljard euro aan boeken, kranten en schrijfwaren. Dit is 1,1 percent van hun totale uitgaven. Het is goed voor 0,6 percent van het BBP van de EU en komt neer op 200 euro per EU-inwoner.

Hurriyet