De extreemrechtse politicus die op de tweede plaats eindigde in de Oostenrijkse presidentiële verkiezingen vorig jaar, Norbert Hofer, zei dat er geen dubbele nationaliteit zou moeten bestaat voor Turken, totdat Ankara vrijgeeft hoeveel Turken in Oostenrijk nog steeds de Turkse nationaliteit hebben.

Het aantal immigranten dat illegaal de dubbele nationaliteit bezit, heeft in Oostenrijk aandacht gekregen sinds Turkije een referendum hield dat een verschuiving van het parlementaire systeem naar een uitvoerend presidentieel systeem goedkeurde.

Overweldigend “Ja” gestemd

Turken die in Oostenrijk leven, hebben overweldigend in het voordeel van de constitutionele hervormingen gestemd, net zoals in de meeste andere Europese landen.

“Als ik kon beslissen zou ik geen enkele Turk meer naturaliseren totdat we alle informatie krijgen die er is van Ankara over dubbele nationaliteiten”, zei Hofer aan Oe24 TV op 27 april.

“Geen lidmaatschap EU voor Turkije”

Diplomatische spanningen tussen Oostenrijk en Turkije waren voordien al aanwezig nadat Oostenrijk eerder opriep om de gesprekken over het lidmaatschap van de EU met Turkije stop te zetten.

Hurriyet