Turkije wilt dat boogschieten, een eeuwenoude sport die recent een heropleving kent, wordt opgenomen op de prestigieuze Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

De sport ontstond uit de boogschietvaardigheden van de oude Turken, waaraan ze vele overwinningen te danken hadden. De laatste jaren heeft het een heropleving gekend in zijn traditionele vorm. Een hernieuwde interesse in Ottomaanse geschiedenis heeft gezorgd voor een grote toevloed aan boogschietwedstrijden waar replica’s van traditionele Ottomaanse bogen en pijlen gebruikt worden.

Traditionele sport promoten

De Archery Foundation, die de voortrekker is in alle inspanning om de sport te promoten, hield op vrijdag een persconferentie in Istanboel. De Minister van Cultuur en Toerisme Nabi Avci was ook aanwezig op de conferentie en zei dat de aanvraag aan UNESCO van zijn ministerie over de opname van boogschieten waarschijnlijk in 2018 afgerond zal zijn.

Zoon van Turks president Erdogan

Bilal Erdogan, zoon van president Recep Tayyip Erdogan, staat ook bekend om zijn interesse in boogschieten en zit in het bestuur van de stichting. Sprekend op de persconferentie vrijdag, zei Erdogan dat de opname van boogschieten op de lijst de inspanningen van de stichting zal helpen voor de internationale promotie van het Turks boogschieten en dan zal het voor hun mogelijk zijn om meer boogschutters in te schrijven in internationale competities om Turkije te vertegenwoordigen. “We hebben een belangrijke missie om jongere generaties kennis te laten maken met het boogschieten en streven ernaar om onze traditionele sport bekend te maken in andere landen. Als het wordt opgenomen op de UNESCO lijst, zal traditioneel boogschieten een officiële vermelding hebben in de geschiedenis,” zei hij.

Sabah