Vorige maand werd in Turkije een stenen artefact ontdekt in de centrale provincie Konya. Het artefact werd geïdentificeerd als een reliëf van de Bijbelse figuur Daniël.

Het artefact – opgegraven tijdens de bouw van een huis in het district Doğanhisar – wordt momenteel tentoongesteld in het Akşehir Museum, waar het grote aandacht heeft getrokken vanwege zijn zeldzaamheid.

Ilker Mete Mimiroğlu, professor kunst aan de Necmettin Erbakan Universiteit in Konya, zei dat het “belangrijke en zeldzame” reliëf teruggaat tot de vijfde eeuw na Christus, vlak voor de geboorte van de islam.

“Dit artefact werd door de christenen gemaakt om de profeten voor hun tijd te herdenken,” zei Mimiroğlu. “We gaan door met ons werk om te bepalen waar dit artefact werd gebruikt”, aldus Mimiroğlu.

“De figuur bevat een kruismotief in de vorm van een scheepsanker. Misschien heeft het betrekking op de visserij in het district,” zei hij.

http://www.yeniasya.com.tr/kultur-sanat/konya-da-danyal-peygamber-kabartmasi-bulundu_480905

Mimiroğlu zei dat de Daniël-steen uit dezelfde tijd stamt als een zeldzame grafsteen die het verhaal verbeeldt van de profeet Jona. Die wordt volgens het verhaal opgeslokt door een reusachtige vis, die nu te zien is in het Konya Archeologisch Museum in Beyşehir.

Hij zei dat de Jona-steen “een van de belangrijkste artefacten uit die periode” is en dat deze artefacten “vooral belangrijk zijn voor de christelijke wereld”.

Buitenlandse historici zijn verrast door dergelijke voorwerpen wanneer Turkse wetenschappers ze op internationale symposia presenteren vanwege hun zeldzaamheid, aldus Mimiroğlu.

Mimiroğlu zei dat Konya rijk is aan historische artefacten uit de Seltsjoekse, Romeinse en Byzantijnse tijd.

“Deze werken zijn zeer belangrijk voor het religieuze toerisme. Konya heeft een zeer groot potentieel,” zei hij.

Konya is ook het thuis van het graf van de Soefi mystieke en dichter Jalaladdin Rumi, ook bekend als Mevlana, die elk jaar duizenden pelgrims en toeristen aantrekt.

Sabah

T.A.