Het beeld gemaakt als herinnering aan “Tombili”, een dikke kat die een sociaal-media fenomeen werd na zijn foto op een stoep in de omgeving Ziverbey Istanbul, is gestolen. Dit werd gemeld door de gemeente van Kadıköy op 8 november.

Twitter-gebruiker Delal Arya tweette als eerste dat het beeld was verdwenen, een maand na de inhuldiging, door een foto te delen van de lege plek en het plakkaat van het beeldje. Na veel onduidelijkheid op sociale media,  bevestigde de gemeente van Kadiköy het verhaal van Delal.

Het bronzen beeld werd in kader van het Werelddierendag op 4 oktober ingehuldigd, na een campagne van Change.org, die eiste dat de gemeente van Kadıköy een standbeeld ter nagedachtenis van Tombili maakte, die in augustus na een maandlange ziekte overleed.

Beeldhouwer Seval Şahin maakte vrijwillig een bronzen beeld van Tombili in zijn iconische pose op de stoep. Zijn roem verspreidde over de hele wereld nadat zijn foto verscheen op de website 9GAG en viraal ging. Het werd later aangepast door verschillende internet gebruikers in de vorm van “memes”, zoals het photoshoppen terwijl het dier een glas thee of een glas rakı dronk.

Hürriyet