Boten die broodjes met vis verkopen moeten weg uit Istanbul

Het stadsbestuur van Istanbul heeft beslist om de vergunning in te trekken van drie boten, waar ze broodjes met vis verkopen, aan de monding van de Gouden Hoorn.

De eigenaars van de boten, die voor anker liggen tussen de Galata-brug en een privé-ferrydienst, kregen een brief met de boodschap dat hun contract afloopt op 1 november en niet verlengd zal worden.

Op de boten kan je broodjes kopen belegd met vis, ‘balık-ekmek’ in het Turks. Sinds 2007 werken er 150 mensen op. De drie eigenaars samen betaalden 900.000 Turkse lira ($157.000) huur per jaar.

“Balık-ekmek maakt deel uit van de cultuur van deze wijk. We hopen dat het stadsbestuur daarmee rekening houdt bij de definitieve beslissing,” zegt Arif Hikmet İlke, hoofd van de coöperatieve.

“Ja, er zijn een aantal incidenten geweest buiten onze wil om. Maar als booteigenaren proberen we onze klanten steeds zo goed mogelijk te bedienen,” zegt hij. Hij doelt daarmee op een aantal vuistgevechten en klachten over het gedrag van het personeel.

Het stadsbestuur laat weten dat er geen nieuwe contracten komen. Men kiest voor een nieuwe aanpak van het oude stadscentrum van Istanbul, met onder andere de Hagia Sophia, de Blauwe Moskee en het Topkapı-paleis.

“Er wordt een geïntegreerd project ontwikkeld voor het historische schiereiland. Ook het district Eminönü wordt daarin meegenomen. Er zijn daar een aantal dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen,” zegt een stadsambtenaar, die anoniem wil blijven, in een interview met de krant Hürriyet.

Eminönü, Rüstem Paşa, Fatih/Istanboel, Turkije

Bron: Hürriyet

S.V.R.

https://www.youtube.com/watch?v=yxMpUBkrHmc