De torenhoge en eeuwenoude grafstenen in het zuidoosten van Turkije, die op zoek zijn naar en plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, werpen licht op de Turkse geschiedenis.

De Seldjoekse site, gelegen in het Ahlat district van de provincie Bitlis, trekt jaarlijks een hoop buitenlandse en lokale toeristen. In de wijk kan je ook de grootste begraafplaats van de Turks-Islamitische wereld bezoeken. Deze staat momenteel op de tijdelijke Werelderfgoedlijst van UNESCO maar streeft er naar om tegen 2019 op de permanente lijst te staan.

Mehmet Kulaz, hoofd van de kunstfaculteit aan de Yuzuncu Yil Universiteit in de oostelijk provincie Van, zei dat het Ahlat district werd verrijkt met overblijfselen van oude culturen. Hij benadrukte ook dat de befaamde Seldjoekse begraafplaats ervoor heeft gezorgd dat het Ahlat-district sterk op de kaart werd gezet.

Grootste islamitische begraafplaats

“De begraafplaats staat ook bekend als de grootste historische islamitische begraafplaats in de Turks-islamitische wereld. “Deze site verdient deze titel,” voegde Kulaz toe.

De begraafplaats bedekt een oppervlakte van zo’n 220 vierkante meter en telt meer dan 8.000 graven, elke versierd met islamitische kaligrafie en houtsnijwerk.

Kulaz deelde als laatste mee dat er meer dan 1000 graftombes zouden kunnen worden opgegraven in de hele regio.

Anadolu

A.O.