Links: Selahattin Demirtaş Rechts: Schrijver Mehmet Barlas

Mehmet Barlas, schrijver voor de regeringsgezinde krant Sabah, heeft gezegd dat de ex-voorzitter van de HDP, Selahattin Demirtaş, niet in de gevangenis hoort te zitten. Dat zei Barlas in een gesprek met journalist Hadi Özışık van Internethaber.

 

Het gesprek tussen Özışık en Barlas leest u hieronder:

– U zegt dat u niet kan aanvaarden dat een politicus in de gevangenis zit. Ook Selahattin Demirtaş zit in de gevangenis.

Mijn vader was ook een politicus. Hij heeft gezeten in de gevangenis van Gaziantep. Ik ging hem elke week bezoeken. Ik kan het niet vatten dat politici opgesloten zitten. Demirtaş hoort ook niet in de gevangenis te zitten. Het zou geweldig zijn als niemand daar zou zitten. Maar dit is het Midden-Oosten. Demirtaş is iemand die de officiële ideologie van Turkije en de fundamentele waarden van de staat openlijk aanvalt. Daarvoor is zijn sanctie dus dit. Dit is een land die in de tweede helft van de 20e eeuw een president heeft geëxecuteerd. Wat kan er nog meer zijn?

– Men moet dat in het achterhoofd houden dus.

Uiteraard. Ik ben bijvoorbeeld journalist en jurist tegelijk. Ik ken de wetten uit mijn hoofd. Ik schrijf sinds 1960. Ik schrijf sinds mijn 18 jaar in de kranten. Ik ben reeds 2 keer aangeklaagd wegens mijn schrijfsels. In dit land moet men oppassen.

(…)

– Welke vergelijking maakt u tussen de leiders in Turkije?

Er is niemand machtiger dan Tayyip Erdoğan. Hij is president en partijvoorzitter. Hij is de president van alles dus.

– Is er een eenmansregime?

Er is een eenmansregime.

– Klopt het dat hij altijd laat uitvoeren wat hij wil?

Hij neemt serieuze beslissingen zowel in de binnenlandse als buitenlandse politiek. Zijn macht staat niet ter discussie. Eerlijk gezegd is hij machtiger dan Atatürk.

(…)

– Iyi Partij en Meral Akşener.

Ik weet niet waarom die partij is opgericht. Die partij zal verdwijnen, denk ik.

– Maar ze hebben aardig wat stemmen gehaald.

Ze zullen verdwijnen. De partij van Cem Uzan had ook aardig wat stemmen gehaald.

– Zal de politieke carrière van Meral Akşener eindigen?

Ik ken Meral Akşener sinds ze Minister van Binnenlandse Zaken was. Ik mocht haar wel. Ze is een sympathieke persoon. Een warme vrouw. Ik zal nooit vergeten hoe ze als minister de handen van Özer Çiller kuste.

Sputniknews.tr

T.A.

PKK-terreurleider Öcalan komt met boodschap, na annulering verkiezingen Istanbul

 

Waarom laat Turkije PKK-leider Öcalan zijn advocaten ontmoeten na lange pauze?