Een rechtbank in Istanbul heeft op 23 augustus een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een soldaat wegens ‘belediging van het nalatenschap van Atatürk’ met zijn berichten op sociale media.

Het Kumburgaz Gendarmerie Trainingscentrum stelde het kantoor van de lokale aanklager op de hoogte van een van zijn soldaten, geïdentificeerd als gespecialiseerd sergeant Erdal Kaya, die naar verluidt Atatürk op zijn social media-account had beledigd.

Hij werd later aangehouden en naar de rechtbank verwezen voor arrestatie. Volgens het kantoor van de aanklager beweerde Kaya dat Atatürk een vrijmetselaar was, bij een foto die hij op 16 december 2016 op sociale media deelde en waarbij hij aandacht vroeg voor het handgebaar dat de leider maakte.

In een andere bericht op 16 april op sociale media beweerde Kaya ook dat Atatürk gezien wilde worden terwijl hij ‘Turkse vrouwen aan de Iraanse sjah toonde’, te zien op een foto van de leider en zijn gasten.

“Ik ben niet verrast, jullie zullen dat wel worden”, schreef hij in het bijschrift. Het Tweede Strafhof van Büyükçekmece besloot vervolgens tot de arrestatie van Kaya op aanklacht van het “openlijk beledigen van de erfenis van Atatürk”.

Hurriyet