Rachid Jankari

Nu Marokko zijn reisverbod met ten minste nog eens twee weken heeft verlengd, zitten veel Marokkaanse burgers nog steeds vast in het buitenland.

Een groep Marokkaanse vrijwilligers die in Turkije wonen hebben het “Maakoum” initiatief gelanceerd om medeburgers die vastzitten in Turkije te helpen.

“Maakoum” (Arabisch voor Met Jou), kwam aan het licht nadat Marokko besloot zijn internationale vluchten op te schorten om een mogelijke uitbraak van Omicron, de nieuwste variant van het COVID-19 virus, te voorkomen.

Het initiatief werd gelanceerd door Rachid Jankari, een Marokkaanse journalist en manager van het adviesbureau Jankari in Istanboel, en is een solidariteitsactie bedoeld om Marokkanen die in Turkije wonen onderdak te bieden en in contact te brengen met medeburgers die in het land zijn gestrand nadat Marokko zijn grenzen had gesloten.

“Als u een in Turkije gevestigde inwoner bent, kunt u helpen om een of meer mensen in uw huis op te vangen / te huisvesten totdat de grenzen begin 2022 weer opengaan,” zei Jankari in een Linkedin post.

Aangezien verblijfskosten een van de zwaarste uitgaven zijn voor mensen in het buitenland, riep hij geïnteresseerden om mensen daar gratis of in ruil voor een symbolische vergoeding op te vangen, op om de vragenlijst in te vullen.

“Zodra de aanbiedingen van huisvesting zijn geconsolideerd met Marokkanen die in Turkije verblijven, zal een oproep voor de gestrande gemeenschap worden gelanceerd om hen rechtstreeks in contact te brengen met gastgezinnen die door het ‘Maakoum’-team zijn geïdentificeerd”, voegde hij eraan toe.

Jankari benadrukte dat de operatie uitsluitend openstaat voor Marokkanen die voor een kort verblijf in Turkije zijn gestrand.

Saoedi-Arabië

Een soortgelijke solidariteitsactie werd op touw gezet door Fatima Zahra Amiri in Saoedi-Arabië, die tijdens een zakenreis ook in Jeddah was gestrand.

In haar linkedin post benadrukte ze: “Ik besloot om met vrienden van verschillende nationaliteiten in Saoedi-Arabië te coördineren om Marokkanen te helpen die gestrand waren in de stad Mekka.”

Het idee om de Marokkaanse gemeenschap in Mekka te verbinden met gastgezinnen kwam na haar uitwisseling met Jankari, die lid is van de Al Karam Vereniging die zij voorzit.

“Vandaag de dag zijn de meeste gestrande Marokkanen ouderen die voornamelijk Umrah kwamen verrichten,” voegde ze eraan toe, waarbij ze opmerkte dat het “Maakoum”-initiatief gezinnen zal zoeken om gestrande burgers op te vangen, en indien nodig zullen ze hotelkamers huren om mensen in groepen onder te brengen.

Aangezien de verblijfskosten voor twee weken per persoon ongeveer MAD 700 bedragen, zal de huur van hotelkamers worden gefinancierd met giften aan de Al Karam Association in Marokko.

Gisteren kondigde de Marokkaanse regering speciale vluchten aan om gestrande Marokkanen uit Portugal, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten te repatriëren.

Als onderdeel van de operatie zullen de passagiers een quarantaine van zeven dagen moeten ondergaan in hotels die door de regering worden betaald.

Bron: Turkse media