Op 25 juni wordt in Londen een portret geveild van de Ottomaanse sultan Mehmed II, die in het Turks Fatih Sultan Mehmet genoemd wordt.

Het portret werd waarschijnlijk geschilderd door de Italiaanse schilder Gentile Bellini in 1480. Men verwacht dat het voor zo’n $500.000 tot $740.000 verkocht zal worden door het wereldberoemde veilinghuis Christie’s.

Het portret maakt deel uit van de collectie islamitische en Indische kunst van het veilinghuis. Het is niet gehandtekend, zegt Sara Plumbly van Christie’s in een interview met Anadolu Agency.

Eén van de grote mysteries van het portret is de tweede figuur, die naast Fatih Sultan Mehmet is afgebeeld, zegt Plumbly.

“We weten niet wie deze andere figuur is. Er zijn een aantal hypotheses, bijvoorbeeld één van zijn drie zonen. Maar dat lijkt niet precies overeen te komen met hoe hij werd afgebeeld. Het is onwaarschijnlijk dat één van zijn zonen op dat moment zo oud zou geweest zijn als die figuur. Anderen suggereren dat het een Europese hoogwaardigheidsbekleder zou kunnen zijn. Hij is wat gladgeschoren. Hij heeft niet de baard die je kan verwachten bij een Ottomaanse sultan.”

Het was destijds niet de gewoonte om een tweede figuur op dezelfde grootte af te beelden op portretten van Ottomaanse sultans, legt ze uit.

“Als er een andere figuur op staat, moet hij ofwel een heel belangrijk persoon zijn, ofwel iemand van de koninklijke familie.”

Het portret dateert waarschijnlijk uit de tweede helft van de 15de eeuw, aldus Plumbly. Een ander aspect van het werk is dat er slechts drie portretten gemaakt zijn in het tijdperk van Fatih en dit portret is daar één van.

Het andere schilderij van Mehmed II werd ook gemaakt door Bellini en zit in de collectie van de National Gallery in Londen.

Mehmed II is de Ottomaanse sultan die Istanbul veroverde. Hij kreeg de titel van Fatih (veroveraar) op 21-jarige leeftijd en maakte van Turkije een keizerrijk dat de eeuwen daarna zou regeren over gebieden in verschillende continenten.

De verovering van Istanbul is de meest bekende overwinning van Mehmed de Veroveraar, maar in de jaren daarop veroverde hij ook Servië, Morea, Trebizond (het huidige Trabzon in het noorden van Turkije), Bosnië, Albanië en sommige gebieden in Anatolië.

Tijdens zijn regeerperiode voerde hij een dertigtal militaire campagnes. Daarbij veroverde hij grote gebieden, en breidde zijn keizerrijk uit tot een gebied van meer dan 2,2 miljoen vierkante kilometer.

Bron: Hürriyet

S.V.R.