Foto: De bekende popzangeres Gülşen

De zangeres heeft lange tijd de woede van regeringsgezinde kringen op zich geladen vanwege haar steun voor de LGBTI+-rechten en haar toneelkostuums.

Procureurs van Istanboel stellen een onderzoek in naar de bekende popzangeres Gülşen vanwege haar opmerkingen over islamitische beroepsscholen, die in Turkije bekend staan als de “imam-hatipscholen”.

Het onderzoek heeft betrekking op een videofragment van een concert op 30 april dat circuleerde op de sociale media, waarop te zien is hoe ze zegt:

“Hij had eerder aan een imam-hatipschool gestudeerd. Dit is waar zijn perversie vandaan komt”, wat tot gelach van het publiek leidde. Het is niet duidelijk over wie ze het had.

De hoofdaanklager van Istanboel heeft een onderzoek geopend wegens “het aanzetten tot haat en vijandigheid” en heeft Gülşen bevolen om vandaag (25 augustus) een verklaring af te leggen in het gerechtsgebouw.

Het onderzoek komt er na een campagne tegen de zangeres in de regeringsgezinde media en de sociale media.

Nadat de video op sociale media begon te circuleren, werden duizenden tweets geplaatst onder de hashtags “Arresteer Gülşen” (#GülşenTutuklansın) en “Ken je plaats, Gülşen” (#HaddiniBilGülşen).

In een bericht over de reacties tegen de zangeres zei het regeringsgezinde dagblad Sabah:

“Schandalige opmerkingen gericht tegen imam-haters van Gülşen, die reacties had uitgelokt door tijdens haar concerten met LGBT-vlaggen te wapperen en te zeggen: ‘Wie dit niet bevalt, is vrij om te vertrekken’.”

De zangeres heeft lange tijd de woede van conservatieve kringen opgewekt vanwege haar podiumkostuums en steun voor LGBTI+-rechten.

Ook regeringsfunctionarissen bekritiseerden Gülşen over haar uitlatingen op sociale media.

Ömer Çelik, de woordvoerder van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP), tweette:

“Het produceren van haat is geen tak van kunst. Een deel van de samenleving aanvallen met de bewering van ‘perversie’ en proberen om Turkije te verdelen is een haatmisdaad.”

Voorzitter van Religieuze Zaken Ali Erbaş schreef: “Het is onaanvaardbaar voor de imam-hatipscholen en hun leden. Ik veroordeel dit ten zeerste.” (TY/VK)

Bron: Turkse media