Toen het duidelijk werd dat ‘een kleine fractie binnen het leger’ een staatsgreep aan het ondernemen was, begonnen alle aanhangers van de Turkse oppositie hun stem te verheffen tegen dit onrecht.

De eerste reactie kwam van de voorzitter van de MHP, Devlet Bahçeli, die de Turkse premier Binali Yıldrım telefoneerde om zijn solidariteit met de regering te betuigen.

Sindsdien, heeft de MHP altijd haar steun verleend aan de overheid wanneer het ging om maatregelen te treffen tegen de FETÖ-leden en heeft de partij bovendien herhaaldelijk een sterke veroordeling uitgesproken over de couppoging.

CHP

De CHP voorzitter, Kemal Kılıçdaroğlu, tweette zijn eerste reactie en schreef later een verklaring over de gefaalde couppoging. “Wij beschermen onze democratie en de republiek; wij houden ons geloof sterk,” deelde Kılıçdaroğlu mee via zijn Twitteraccount. Tijdens een televisie-interview op 16 juli verklaarde Kılıçdaroğlu op NTV: “Dit land heeft afgezien onder de staatsgrepen. Wij willen die niet opnieuw meemaken. Wij zullen onze republiek en democratie beschermen en zullen ons engagement ophouden om de vrije wil van het volk te eerbiedigen.”

“Dus, wie dit ook doet, vanwaar het ook moge komen, wij zouden hiertegen samen moeten staan, net zoals we dat moeten doen tegen terreur” voegde hij eraan toe.

HDP

De HDP, die ondertussen bekend staat voor haar nauwe relaties met de PKK, veroordeelde de coup evenwel op haar Twitteraccount op 16 juli. Later op dezelfde dag, omstreeks een uur in de namiddag, brachten de co-voorzitters Selahattin Demirtaş en Figen Yüksekdağ een geschreven verklaring uit met een gelijkaardige boodschap.

De gezamenlijke verklaring las dat niemand de nationale wil van het volk kan vervangen. “De HDP is tegen elke coup in welke vorm deze ook geschiedt. Er is geen andere manier dan op te komen voor de democratische politiek.”

Sabah