Een officier van justitie van Istanbul heeft op 8 juni een aanklacht ingediend tegen de directeur van de online-afdeling van de krant Cumhuriyet, die gearresteerd werd wegens terrorisme, na berichten van het dagblad over de dood van een aanklager. Er wordt 10,5 jaar celstraf geëist, meldt persbureau Anadolu.

Oğuz Güven werd op 15 mei gearresteerd op grond van “het maken van propaganda voor een terroristische organisatie”, vanwege een tweet die 55 seconden nadat hij gedeeld werd op het Twitteraccount van Cumhuriyet weer verwijderd werd. De tweet ging over Mustafa Alper, de officier van justitie van Denizli, die vijf dagen eerder omkwam in een auto-ongeluk.

Alper was de eerste die een onderzoek naar de mislukte staatsgreep van 15 juli 2016 begon, die vermoedelijk het werk was van aanhangers van de in de VS verblijvende prediker Fethullah Gülen en zijn Gülenistische Terreurorganisatie (FETÖ).

In zijn verklaringen zei Güven naar verluidt dat hij de tweet niet zelf verstuurde en voegde daaraan toe dat het “volledig per ongeluk werd gedeeld” als poging om nieuws te brengen.

De officier van justitie startte vervolgens een onderzoek naar de journalist, op grond van “het onteren van de strijd tegen FETÖ”.

De aanklacht stelt dat Güven berichten deelde op het socialmedia-account van het dagblad die “de gewelddadige methodes van terroristische organisaties legitimeren en aangemoedigen”, waaronder die van de verboden terreurgroepering (PKK).

Hurriyet