Een dorp in de Zwarte Zeeprovincie Artvin is terug verschenen boven water, nadat het vijf jaar geleden opgeslorpt werd. Dit als gevolg van de grote daling van het waterpeil in de nabije Derinerdam. Het waterpeil slonk met maar liefst 37 meter. Dat schrijft de Turkse krant Hurriyet.

Het water van de hoogste Turkse dam, de Derinerdam, had het dorpje Narli compleet overstroomd vijf jaar geleden. Sommige huizen, een school en een moskee zijn opnieuw zichtbaar geworden nu het waterpeil in de dam door lage regenval aanzienlijk geslonken is.

De oude inwoners van het dorp spoedden zich naar de dam om een glimp op te vangen van hun oude woonplaats. Velen werden emotioneel bij de aanblik. Ze zeiden dat het zicht op het ´teruggekeerde´ dorp hen herinnerde aan de goede oude tijd. Sommige motorrijders stopten ook even om het dorp te bekijken.

6de hoogste dam ter wereld

De Derinerdam is 249 meter hoog vanaf de fundering, waarmee het de zesde hoogste dam ter wereld is binnen zijn categorie. De funderingen van de dam en de Hydro-krachtcentrale werden aangelegd in 1988. Het project moest in 2005 af zijn, maar het nam uiteindelijk 24 jaar in beslag voordat de krachtcentrale in werking trad in 2012. De dam kostte ongeveer 1,1 miljard euro.