Misrata

ENKA, één van de grootste bouw- en energiebedrijven van Turkije, zal samenwerken met de in München gevestigde techniekreus Siemens, om twee energiecentrales te bouwen in het door oorlog verscheurde Libië, om zo aan de groeiende elektriciteitsbehoeften van het land te kunnen voldoen.

ENKA maakte het nieuws afgelopen woensdag bekend. De verklaring zei dat ENKA, in samenwerking met Siemens, binnenkort begint met de bouw van de fast-track projecten voor een 650-megawatt elektriciteitscentrale in de westelijke havenstad Misrata en een 671-megawatt centrale voor de Libische hoofdstad Tripoli.

“De nodige contracten werden ondertekend met de General Electricity Company of Libya (GECOL) om zo te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar elektriciteit,” aldus het bedrijf.

De aardgascentrale van Ubari, in Ubari, Libië, 11 juni 2017.

Het Misrata-project zou gebaseerd zijn op een stroomeiland-configuratie voor twee SGT5-PAC 4000F Siemens turbinegeneratoren, terwijl het Tripoli project gebaseerd is op een stroomeiland-configuratie voor vier SGT5-PAC 2000E Siemens turbinegeneratoren.

De turbines van de centrales zullen worden gevoed met lichte stookolie en aardgas. Het vermogen zal worden opgewekt en via de hoofdtransformatoren worden opgevoerd naar het net. In de verklaring van ENKA wordt vermeld dat beide projecten in 2022 zullen worden voltooid.

Het Turkse bedrijf heeft nog andere energieprojecten in Libië, waaronder een eerder gebouwde elektriciteitscentrale. ENKA heeft een gasturbinecentrale met een capaciteit van 640 megawatt gebouwd in Ubari in het centrum van Libië. De testverbinding van de centrale op het Libische elektriciteitsnet werd in oktober 2017 voltooid.

Desondanks werd de centrale meerdere malen geëvacueerd vanwege veiligheidsproblemen in de regio. Men verwacht dat het terug operationeel zal worden zodra politieke stabiliteit is bereikt en de veiligheid in het land kan worden gewaarborgd.

De Turkse Karadeniz Holding, die een vloot van elektriciteitsschepen of drijvende stroomgeneratoren beheert, stuurde vorig jaar ook een technisch team naar Libië om van het land van elektriciteit te voorzien.

Drijvende elektriciteitscentrales sluiten na het afmeren aan op het elektriciteitsnet. Het bedrijf zei destijds dat de centrales gebruik konden maken van Libische diesel of aardgas, waarbij ze maar liefst 1.000 megawatt leverden en een einde maakten aan de stroomuitval in gebieden die via de havens werden bevoorraad.

Libië, dat sinds 2011 door geweld wordt geteisterd, is een slagveld geworden voor tribale milities, extremisten en huurlingen.

Twee rivaliserende kampen strijden om de macht, met een oosterse regering die wordt gesteund door de putschistische Generaal Khalifa Haftar, die het opneemt tegen de in Tripoli gevestigde en door VN erkende Regering van Nationaal Akkoord (GNA).

In oktober 2020 hebben beide partijen een akkoord gesloten over een staakt-het-vuren, dat over het algemeen wordt gerespecteerd en dat de weg zal vrijmaken voor de komende verkiezingen.

Sabah

O.A.