De zoon van een voormalige Turkse premier richtte vrijdag een nieuwe politieke partij op in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2019.

Fatih Erbakan, de zoon van Necmettin Erbakan, noemde zijn partij de “Nieuwe Welvaartspartij”. Hij sprak de pers kort toe na het vrijdaggebed. “Ik wil graag het goede nieuws brengen dat we vandaag officieel onze langverwachte “Nieuwe Welvaartspartij” (Yeniden Refah Partisi) hebben opgericht,” zei Erbakan trots.

De leden dienden ook een officiële aanvraag in bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op 31 maart 2019 zullen in heel Turkije lokale verkiezingen worden gehouden.

Belangrijk figuur

Necmettin Erbakan die op 27 februari 2011 is overleden, was een belangrijke figuur binnen de Turkse politiek. Het Turkse leger was op 28 februari 1997 verantwoordelijk voor de val van zijn regering. De generaals “maakten zich zorgen” om de islamitische agenda van zijn partij.

Hij werd verdreven door de Nationale Veiligheidsraad en leefde voor een lange periode in Zwitserland. Zijn Welvaartspartij werd ook verboden waardoor een nieuwe burgerregering het roer over nam. Deze gebeurtenissen worden ook wel eens de “postmoderne staatsgreep” genoemd.

Anadolu

O.A.