De Nieuw-Zeelandse rugbyster Sonny Bill Williams en voetballer Mesut Özil

Na Özil heeft nu ook Nieuw-Zeelandse rugbyster kritiek op China

Nadat voetballer Mesut Özil van de Engelse topclub Arsenal op 13 december kritiek leverde op China, doet de Nieuw-Zeelandse rugbyster Sonny Bill Williams nu het zelfde. Özil verweet moslims dat ze zwijgen over wat hij de “vervolging van Oeigoeren door China” noemt. Deze bevolkingsgroep woont hoofdzakelijk in de Westelijke Chinese provincie Xinjiang.

Williams: het is droevig als we economische belangen verkiezen boven humanitaire: #Uyghurs

Bij deze kritiek sloot Williams zich maandag aan. Op Twitter postte hij een afbeelding van een hand in de kleuren van de Chinese vlag die met kracht een hand in de kleuren van Oost-Turkistan vastgrijpt. Uit die tweede hand stroomt bloed. “Het is droevig als we economische belangen verkiezen boven humanitaire: #Uyghurs”, schreef hij erbij. Oost-Turkistan ligt in Xinjiang en het gebied is de thuis van de Oeigoeren, een islamitisch Turks volk.

De 34-jarige Nieuw-Zeelandse rugby-international bekeerde zich in 2009 tot de islam. Op dit moment staat hij onder contract bij de Canadese club Toronto Wolfpack. In 2011 en 2015 speelde hij voor het Nieuw-Zeelandse rugbyteam toen dat wereldkampioen werd. In november werd hij ook de best betaalde rugbyspeler toen Toronto Wolfpack hem een contract ter waarde van 10 miljoen dollar aanbood.

Özil bekritiseert stilzwijgen van moslims

Op 13 december verweet Özil de moslims dat ze zwijgen over wat hij “de vervolging van Oeigoeren door China” noemt. Onder de titel “Oost-Turkistan, een bloedende wonde van islamitische Ummah”, postte de Turkse international dat de Oeigoeren krijgers zijn die strijden tegen onderdrukking. Hij noemde hen ook glorieuze gelovigen die het alleen opnemen tegen hen die mensen dwingen de islam af te zweren. Hij schreef ook dat in China de Koran wordt verbrand, moskeeën worden gesloten, islamitische scholen (madrasahs) worden verboden en geestelijken 1 voor 1 worden vermoord. En ondanks dit alles blijven moslims volgens Özil zwijgen. “Weten ze niet dat het ook vervolging is als je toestemt met vervolging? De eerbare Ali, schoonzoon van de profeet Mohammed, zegt: ‘Als je vervolging niet kan verhinderen, breng het dan in de openbaarheid’”, schreef hij er nog bij.

 

View this post on Instagram

 

#HayırlıCumalarDoğuTürkistan ??

A post shared by Mesut Özil (@m10_official) on

Na deze post besloot de Chinese staatsomroep de voetbalwedstrijd tussen Arsenal en Manchester City niet uit te zenden. De speler, die ook nog voor de Duitse nationale ploeg uitkwam, werd ook verwijderd uit een Chinees videospelletje.

China wordt ervan verdacht een beleid van repressie te voeren tegen de Oeigoeren, en hen hun religieuze, commerciële en culturele rechten te ontnemen. In de Chinese provincie Xinjiang wonen ongeveer 10 miljoen Oeigoeren, ongeveer 45% van de totale bevolking in de provincie. Ze beschuldigen de Chinese overheid er allang van hen economisch, cultureel en religieus te discrimineren. Ongeveer 7% van de moslims uit de provincie, ongeveer een miljoen mensen, worden volgens experts van de VS en de VN vastgehouden in zogenaamde heropvoedingskampen, waar er steeds meer van zouden opduiken, en in september kwam er een rapport uit van Human Rights Watch, waarin China ervan wordt beschuldigd systematisch de mensenrechten van de Oeigoeren in Xinjiang te schenden.

K.L.

Bron: Anadolu Agency