Cavusoglus officieel bezoek komt er na twee jaren van gespannen relaties tussen de twee landen. Tijdens zijn bezoek zal hij ook de openingsceremonie van het Yunus Emre Instituut (YEI) in Wenen bijwonen en vertegenwoordigers van de plaatselijke Turkse gemeenschap ontmoeten, zei een verklaring van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Cavusoglu en de Oostenrijkse Karin Kneissl zullen naar verwachting hun visies over de bilaterale relaties en regionale en internationale kwesties uitwisselen. In een vorige ontmoeting in Ankara op 25 januari wezen twee topdiplomaten op een “nieuw tijdperk” in de bilaterale betrekkingen.

De twee partijen kwamen overeen om de relaties te normaliseren, meer gesprekken te voeren op het niveau van diplomaten en functionarissen en economische en culturele betrekkingen te stimuleren. Ze beloofden ook om het Joint Economic Commission mechanisme, dat al lang stil ligt, tussen de twee landen te doen heropleven.

Betrekkingen tussen de twee landen verzuurden in eind 2016 door Oostenrijkse restricties op Turkse politici die campagne wouden voeren in het land voor een belangrijk referendum in Turkije. De campagnes waren gericht op Turkse burgers woonachtig in Oostenrijk.

Ankara heeft de Oostenrijkse overheid ook scherp bekritiseerd voor een intolerant integratiebeleid, populistische retoriek en een gebrek aan een sterke houding tegen stijgende racisme en islamofobie.

AA