Fatih Terim

Netflix Turkije kondigde vrijdag aan dat ze een speciale documentaire gaan maken over het leven van Galatasaray coach Fatih Terim, die een legendarische figuur is in het Turkse voetbal, vooral dankzij de UEFA Cup-winst in 2000.

“We zijn in positie meneer, waar de bal is,” zei Netflix Turkije in een tweet op zijn officiële account in een verwijzing naar Terim’s beroemde uitspraak “de positie is waar de bal is” die hij tegen de voetballers van Galatasaray zei toen hij het had over positioneel bewustzijn en formatie tijdens de laatste training voor de UEFA Cup finalewedstrijd tegen Arsenal.

“De Fatih Terim documentaire zal binnenkort beschikbaar zijn op Netflix,” zei het bedrijf in de tweet die door Terim werd geciteerd.

“Bereid de camera’s en de lichten voor, we zullen binnenkort beginnen,” vertelde hij Netflix.

De aankondiging van Netflix haalde de krantenkoppen op het Turkstalige Twitter toen sociale media-gebruikers ideeën uitwisselden over wat de naam van de documentaire zou moeten zijn.

Een van de favorieten onder Galatasaray-fans was “Grande Terim” – de Grote Terim – zoals fans van de Italiaanse clubs FC Fiorentina en AC Milan, twee clubs die Terim in Italië trainde, hem noemden.

Hoewel hij de huidige coach van het Turkse nationale elftal, Şenol Güneş, niet kon overtreffen in nationale competities, aangezien Turkije onder zijn leiding voor het eerst de derde plaats behaalde op het WK 2002 Korea-Japan, is Fatih Terim ontegensprekelijk de meest succesvolle coach in het Turkse clubvoetbal.

Hoewel hij ook successen boekte aan het roer van de nationale ploeg, en de nationale ploeg naar de halve finales bracht in EURO 2008, schittert Terim meer in zijn Galatasaray carrière.

Als de meest succesvolle coach in de geschiedenis van de Turkse Süper Lig heeft hij tot nu toe 20 trofeeën gewonnen, wat aangeeft dat geen andere coach meer bekers heeft gewonnen dan hem.

Aan het roer van Galatasaray, werd hij acht keer kampioen in de Turkse Süper Lig, naast drie Turkse Sportschrijvers Associatie Cups (TSYD) Cups, drie Turkse Cups, twee Presidentiële Cups en drie Turkse Süper Cups.

Momenteel is hij de coach met de meeste bekers, de meeste kampioenschappen, de meeste opeenvolgende kampioenschappen (vier), de meeste Turkse bekers en de meeste Turkse Süper bekers. Hij leidde Galatasaray naar 239 overwinningen in 399 wedstrijden en 64 nederlagen, waardoor hij 2,03 punten per wedstrijd haalde.

Zoals de meeste coaches, was Terim ook voetballer voordat hij coach werd. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de zuidelijke mededinger Adana Demirspor, dat onlangs kampioen werd van de Turkse 1e Lig – de Turkse tweede divisie competitie – en in het komende seizoen zal promoveren naar de Turkse Süper Lig.

Later stapte Terim over naar Galatasaray, waar hij later een van de legendarische figuren in de geschiedenis van de club zou worden.

De coach is ook beroemd om zijn “Ik leef Galatasaray. Ik leef met Galatasaray. Galatasaray is wat er echt toe doet” quote.

Bron: Sabah