Martin en Brenda Ros zijn een Nederlands koppel dat in het district Fethiye in de Egeïsche badplaats Muğla woont. Na een maand zijn ze eindelijk weer thuis.

In maart waren ze naar Nederland gegaan om de verjaardag van hun kinderen te vieren, maar toen brak de coronacrisis uit. Doordat het internationale vliegverkeer opgeschort werd, konden ze niet terug naar Turkije.

Martin heeft een hartaandoening. Omdat hij in Nederland geen ziektekostenverzekering heeft, wilde hij terug naar Turkije. Daar heeft hij de SGK, een algemene Turkse verzekering voor gezondheidszorg.

Het koppel vroeg het Nederlandse consulaat om te mogen vertrekken, en de Turkse buren schakelden het ministerie van Buitenlandse Zaken in. Uiteindelijk konden de Nederlanders mee met een evacuatievlucht op 22 april. Na 14 dagen quarantaine bedankten ze de Turkse overheid en keerden ze terug naar Fethiye.

Minister Mevlüt Çavuşoğlu reageerde op de dankberichten die Brenda via sociale media verspreidde. “Bijna elke dag bedanken ze ons land en onze overheid. Ze waren ook graag gezien in het verblijf waar ze tot 6 mei in quarantaine zaten. Het personeel heeft hen zelfs een verjaardagscadeau gegeven.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)