Een 45-jarige Turkse man die 12 uur heeft rondgedobberd in de Marmara zee, heeft het op wonderbaarlijke wijze overleefd. Spijtig genoeg kon hij zijn eigen redding niet vieren. Twee van zijn beste vrienden verdronken en zijn vader stierf door een hartaanval vlak nadat hij hem voor het laatst veilig en wel had gezien.

Yaman Şipka vertrok zondagnamiddag met een privé-boot vanuit de haven van Kurşunlu, gelegen in het Gemlik-district van de noordwestelijke Turkse stad Bursa. In totaal waren er 9 mensen aan boord. De motor van de boot raakte na een tijdje oververhit en de groep besloot om even te wachten.

Drie mensen, waaronder Şipka en zijn twee vrienden, Serdar Sincan en zijn vrouw Natalie, sprongen van de boot af om te zwemmen. Een plotselinge krachtige noordoostelijke wind zorgde ervoor dat de boot begon weg te drijven. De afstand tussen hen en de boot nam met de seconde toe.

De groep op de boot slaagde er na een tijdje in om de motor terug te starten en keerde ongedeerd terug naar Kurşunlu, waar ze de veiligheidsdiensten informeerden over het incident. Lokale gendarmerie-eenheden en het commando van de kustwacht lanceerden een zoek- en reddingsoperatie op het strand en op zee, bijgestaan door twee schepen, een helikopter, een duikteam en drones.

Een schip van de kustwacht trof Şipka na 12 uur aan in zee, ergens voor de kust van het dorp Altıntaş. Het lichaam van de 43-jarige Natalie Sincan werd na 20 uur aangetroffen op een strand in Mudanya. Haar 43-jarige man is nog steeds vermist. De zoekeenheden hebben hun inspanningen in het district intussen opgevoerd.

Şipka zei tegen de pers dat ze in nog geen vijf minuten het oogcontact waren verloren met hun vaartuig. “Toen begon de wachttijd. We hebben meer dan een uur met elkaar gesproken in de open zee. Ik probeerde Serdar moed in te spreken nadat hij overstuur raakte. Plotseling verdween hij. Kort nadien verdween ook Natalie. Op dat moment stond ik er alleen voor. Ik wist dat ik geen zeewater moest inslikken of te veel moeite moest doen, en dat redde mijn leven,” vertelde hij.

De 45-jarige boekhouder hield zijn lichaam in het water, dat warmer was dan de buitentemperatuur.

“Het was heerlijk om na 12 uur weer bij mijn vrouw te zijn. We waren erg blij toen we samen kwamen, maar dat geluk veranderde al snel in verdriet toen ik aan Natalie en Serdar moest denken,” voegde Şipka toe.

Dit was niet het enige verlies voor Şipka. Ook zijn vader Muhammet stierf op de dag van zijn redding. “Aangezien mijn moeder en mijn vader oud zijn, werden ze niet op de hoogte gebracht van het incident. Nadat ik werd gered, wou ik het hen zelf vertellen. We gingen naar hun huis met mijn vrouw en broer en ik vertelde hen persoonlijk dat alles goed met me ging. Mijn broer belde 10 minuten nadat we vertrokken waren en zei dat onze vader een hartaanval had gehad.”

De 85-jarige werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht maar kon niet worden gered.

Sabah

O.A. ✔