Ik zat gisteren in de auto onderweg naar een middelbare school waar ik gastles moest geven. Tijdens het rijden hoorde ik op de radio dat de #PvdA zich keihard inzet om #arbeidsmarktdiscriminatie aan te pakken. Ik was er even stil van. Ik kon mijn oren niet geloven en ik zal jullie in dit stuk vertellen waarom.

Elke dag spreek ik tientallen, soms wel honderden #jongeren. Jongeren die klagen over arbeidsdiscriminatie. Jongeren die soms wel jaren geleden zijn afgestudeerd van een HBO of universiteit en werkloos thuis zitten of ver onder hun niveau noodgedwongen een baan hebben moeten accepteren.

Zo ontmoette ik laatst #Mehmet. Na een debat ging ik met de metro terug naar huis. In de metro kwam er een jongen naar me toe en zei: “Jij bent toch van #DENK?”. We raakten aan de praat. Mehmet vertelde me dat hij ondanks twee universitaire masterdiploma’s nergens aan de bak kon komen. Al twee jaar zocht hij dag in, dag uit naar een baan. Hij zei dat hij af en toe zijn vader helpt bij de markt. Ik vroeg hem wat volgens hem de oorzaak is van dit probleem. Hij zei: “Discriminatie, discriminatie en nog eens discriminatie.” Hij wist het zeker, want Mehmet had ook met een oerhollandse naam gesolliciteerd. En je kan het raden. Toen werd hij wel uitgenodigd voor een gesprek. Ik moest bijna uitstappen en vroeg Mehmet: “Wat kan ik voor je doen?” Mehmet zei: “Jullie zijn mijn enige hoop, ga door met wat je doet en kom op voor mensen als ik.”

Gedeelde probleem

Het probleem waar Mehmet mee te maken heeft, is een gedeelde probleem van talloze jongeren. Nu heeft de PvdA een geweldige oplossing voor dit probleem, namelijk anoniem solliciteren. Verberg je naam en het probleem is opgelost.

Twee bezwaren hierop: Een principiële en een praktische. Ten eerste kies je als PvdA om niet de #daders, maar de #slachtoffers aan te pakken. Alsof het niet erg genoeg is, vraagt de PvdA een stukje van je identiteit in te leveren. Ik weiger dat te doen. Ik ben trots dat ik Enes heet en je zult ermee moeten doen. Ik ga niet mijn naam verbergen, verberg jij maar je racistische en discriminatoire denkwijze.

Ten tweede is het praktische bezwaar dat ik heb voor het #anoniem solliciteren, het volgende: Stel dat ik mijn naam verberg om een eerlijke procedure te krijgen en ik word uitgenodigd voor een gesprek, dan zou iemand die wil discrimineren, toch na het gesprek een mailtje sturen dat de keuze niet op mij gevallen is of wil de PvdA de werkgever en sollicitant blinddoeken tijdens een sollicitatiegesprek? De PvdA komt met schijnoplossingen voor zelfgecreëerde problemen waar ik straks op zal komen.

Loksolliciaties

Wij hebben wel een oplossing. Wij pleiten voor #loksollicitaties. Zet 100 ambtenaren met verschillende achtergronden in, die fulltime gaan solliciteren. Een CV en motivatiebrief die perfect past bij de functieomschrijving met bijvoorbeeld een Arabische naam, en een CV en motivatiebrief die minder past bij de functiebeschrijving, maar met een oerhollandse naam. Wordt de sollicitant met de oerhollandse naam wel en de sollicitant met de Arabische naam niet uitgenodigd, dan is het bingo. Je belt als ambtenaar het betreffende bedrijf op en vraagt om tekst en uitleg met als gevolg een keiharde boete van €10.000. Wanneer je dit introduceert, zal het een enorm afschrikwekkend effect hebben op bedrijven die onderscheid maken tussen mensen.

De PvdA zegt overal en altijd discriminatie keihard te willen aanpakken. Echter als we kijken naar het aantal bedrijven die door Minister Asscher op de vingers zijn getikt en waarmee samenwerken zijn stopgezet, zien we dat dit aantal 0 is. 0, want het lijkt wel of Asscher denkt dat discriminatie in Nederland niet bestaat.

Arbeidsinspectie

Lodewijk Asscher heeft lak aan mensen die gediscrimineerd worden. Dit blijkt ook uit het aantal medewerkers die hij inzet bij de #arbeidsinspectie. Slecht 0,0001 % van de ambtenaren die werkzaam zijn bij de arbeidsinspectie, houden zich bezig met discriminatiezaken. En dan durf je nog te zeggen dat je discriminatie keihard gaat aanpakken en het één van de grootste problemen vindt in Nederland. Maak anderen dat maar wijs Lodewijk, wij trappen daar niet in.

Maar ik durf niet alleen te beweren dat de lijsttrekker van de PvdA geen oplossingen biedt voor de discriminatie, maar dat hij zelf de #oorzaak is van discriminatie. Ik neem jullie even terug in de tijd. In het jaar 2014 verscheen een onderzoek waaruit bleek dat 87 % van de Turks-Nederlandse jongeren en 82 % van de Marokkaans-Nederlandse jongeren de IS zouden sympathiseren. Het onderzoek was methodologisch niet te verantwoorden. Terwijl zelfs de onderzoekers van dit onderzoek Lodewijk Asscher achter de schermen adviseerden om dit onderzoek niet te publiceren, was Asscher vastberaden. Deze groep jongeren moest een #smet oplopen. Eindelijk een kans dacht Asscher. Niemand kon hem tegenhouden, Asscher zocht de #media op.

Rep en roer

Dagenlang was dit de kop van verschillende kranten in Nederland. Heel Nederland was in rep en roer. Bijna alle Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse jongeren zouden terroristen steunen. En jij, ja jij moest de volgende dag misschien wel op een sollicitatiegesprek, terwijl de mensen die jou zouden moeten beoordelen in alle kranten zien dat jij terroristen steunt. Hoeveel kans denk je dan nog te kunnen maken met een Turkse of Marokkaanse achtergrond op een baan? En ik zeg het je eerlijk: als ik een werkgever was en de ochtendkrant gelezen had, zou ik ook kiezen voor #Jan in plaats van Mohammed, ook al heeft #Mohammed betere papieren. Liever iets minder kwaliteit, dan een terroristen liefhebber in mijn bedrijf.

Ik daag Lodewijk Asscher uit om met mij in #debat te gaan. Waar hij wil, wanneer hij wil en in welke setting hij dat wil. Als Lodewijk Asscher het aandurft, wil ik met hem discussiëren over de aanpak van arbeidsmarktdiscriminatie. Ik weet dat hij ons op de voet volgt en dit leest. Luister niet naar je spindoctors, medewerkers en campagneteam: en ga het gesprek met mij aan!

Lodewijk, ik wacht op je bericht.

Groeten,

Enes Yiğit
Voorzitter Jongerenbeweging Oppositie