Foto: minister De Jonge

Het kabinet in Nederland werkt aan het invoeren van een coronapaspoort om mensen meer vrijheden te geven.

Dat bevestigt het ministerie van Volksgezondheid aan verschillende nieuwswebsites na berichtgeving van de NOS.

Het kabinet werkt aan een app die mensen meer vrijheid moet geven. De app moet bewijzen dat mensen negatief getest of gevaccineerd zijn.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zegt dat het kabinet bezig is met het ’technisch mogelijk maken’ van zo’n paspoort. “Maar wat we absoluut niet willen, is een vaccinatieplicht.”

Toegang tot horeca

De app moet het mogelijk maken dat mensen weer toegang krijgen tot horeca, bioscopen of andere evenementen. Het moet ook als vaccinatiebewijs gaan dienen als dat in het buitenland wordt gevraagd, bijvoorbeeld op vakantie.

Er is al een app die een code kan maken op je telefoon van een testbewijs, zegt De Jonge. “We kunnen die app zo aanpassen dat die eenzelfde code maakt van een vaccinatiebewijs.” Zaak is daarbij wel, vindt de minister, dat degene aan de deur niet moet kunnen zien of iemand getest dan wel gevaccineerd is.

De Jonge verwacht dat het bewijs van niet-besmettelijkheid voor de zomer technisch mogelijk is. Maar of het dan wordt ingevoerd is dus nog de vraag. De minister denkt ook dat het bewijs tegen die tijd kan worden gebruikt voor reizen naar het buitenland.

Het is niet de bedoeling dat bij het uitlezen van de app die gegevens te zien zijn. Minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) hoopt dat de app al eind april of begin mei kan worden gebruikt.

Met zo’n bewijs in de hand kunnen mensen bijvoorbeeld naar een concert of de bioscoop. En het paspoort kan gebruikt worden om weer vrij te reizen, zowel zakelijk als privé.

Toch wordt het plan voor een vaccinatiepaspoort niet door iedereen gewaardeerd. Tegenstanders vrezen dat zo’n paspoort leidt tot ongelijkheid en dat het eigenlijk een verkapte vaccinatieverplichting is.

Minister De Jonge van Volksgezondheid benadrukt bij de NOS dat mensen zich absoluut niet gedwongen moeten voelen om zich te laten inenten. “Wat we niet willen, is een vaccinatieplicht, ook niet indirect.”

De Jonge zegt dat er nog veel vragen zijn rond het coronabewijs. Onder meer moet worden vastgesteld of gevaccineerden geen rol hebben in verspreiding van het virus.

Zuid-Europese landen

Veel Zuid-Europese landen dringen aan op een prikbewijs. Ook Oostenrijk wil tempo maken, al zijn de Fransen sceptisch. Premier Rutte reageerde vorige week nog terughoudend tijdens een EU-top. Hij vond het nog te vroeg voor besluiten over een coronapaspoort.

“Er zijn nog steeds geen absolute zekerheden over het effect van de vaccinaties op de besmettelijkheid.”

Bron: Nederlandse media

De Turkse docu die zelfs Netflix niet durft uit te zenden