Ekrem İmamoğlu en de Turkse president Erdogan

De burgemeester van Istanbul Ekrem İmamoğlu heeft zaterdag een onderzoek dat tegen hem was ingesteld omdat hij een Ottomaanse sultan zou hebben beledigd verworpen en een onderzoek aangekondigd naar de paardencrisis op Istanbul’s Prinseneiland.

İmamoğlu richtte zich via Twitter tot president Recep Tayyip Erdoğan en zei dat hij wenste dat de Turkse leider een onderzoek had ingesteld naar de mishandeling van de paarden van het Prinseneiland in plaats van een onderzoek tegen hem in te stellen.

Eerder deze week stelden Turkse aanklagers een onderzoek in naar de burgemeester van Istanbul vanwege zijn “respectloze” gedrag tijdens een bezoek aan het heiligdom van Fatih Sultan Mehmed vorig jaar.

İmamoğlu wordt ervan beschuldigd geen respect te hebben getoond voor de Ottomaanse sultan door met zijn handen op zijn rug rond het heiligdom te lopen, aldus Turkse media.

“Ik wou dat u een onderzoek was begonnen naar de paarden van Prens Adaları (Prinseneilanden) in plaats van een onderzoek (met de vraag aan mij) “Waarom waren uw handen achter uw rug gebonden,” zei de burgemeester van de Republikeinse Volkspartij (CHP).

“Ik vraag om een onderzoek dat de onderdrukking van de paardenkoets (op de Prinseneilanden) vanaf het verleden tot op heden onderzoekt, en wie er jarenlang voor koos om een oogje dicht te knijpen en wie voor oplossingen zorgde”, voegde hij eraan toe.

De paarden van de Prens Adaları, die vroeger een vaste waarde waren op de toeristische eilanden, waar gemotoriseerde voertuigen verboden waren, hadden jarenlang te kampen met ziekten en verwaarlozing.

De kwestie van de paarden is onlangs opnieuw in de belangstelling gekomen nadat een wetgever van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) kritiek had geuit op het stadsbestuur van Istanbul (İBB) voor zijn slechte beheer bij het vervoer van de paarden van het eiland naar een aantal gemeenten in het hele land.

In juli vorig jaar schakelde de CHP-gemeente over op een nieuw transportsysteem met elektrische auto’s, na jaren van kritiek van dierenrechtenactivisten over de behandeling van de dieren.

Elektrische auto’s gaan rijtuigen vervangen op de Prinseilanden, in Istanbul.

Bron: Hürriyet