Taksim; Istiklal-straat

Onlangs werd er een wedstrijd gehouden in verband met het plan om het historische Taksim-plein in Istanboel opnieuw aan te leggen.

Het was een initiatief van de stadsdiensten Ruimtelijke Ordening en Cultureel Erfgoed. De bedoeling was om een voorstel in te dienen dat dan later uitgevoerd zou worden.

Er werden 146 mogelijke projecten ingediend. Een jury koos er 3, die ook allen een prijs kregen. Nog 5 andere projecten kregen een eervolle vermelding. Nu is het aan de inwoners van de stad om het project te kiezen dat werkelijk uitgevoerd zal worden.

De wedstrijd ging op 2 maart van start. Ze betrof niet alleen het Taksim-plein, maar ook de omgeving van het Gezi-park. Ze verliep in 2 fases, en ook vanuit het buitenland mocht er projecten ingediend worden.

De jury had Zeynep Ahunbay, Ipek Akpınar Aksugür, Arman Akdoğan, Can Kubin, Arzu Nuhoğlu en Kerem Piker als Turkse leden, en Manuel de Rivero en Rainer Schmidt als buitenlandse vertegenwoordigers.

Van de ingediende projecten waren er 72 volledig Turks, kwamen er 48 uit het buitenland en werden er 26 ingediend door gemengde teams.

Na de eerste fase bleven er 20 projecten over. De jury stelde een aantal aanbevelingen op die de resterende teams mochten volgen om hun project verder uit te werken.

Daarna werden die nog een keer geëvalueerd. Inwoners die op 1 van de 3 winnende projecten willen stemmen, zullen dit moeten doen met het nummer van hun identiteitskaart.

K.L.

(Bron: Sabah)