Foto: De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev

Armenië en Azerbeidzjan krijgen uit verschillende internationale hoofdsteden de oproep de wapens neer te leggen en de vijandelijkheden te staken.

Het ministerie van Defensie van de bezette regio Nagorno-Karabach claimt dat het vier helikopters van Azerbeidzjan, vijftien drones en tien tanks heeft vernietigd tijdens botsingen die zondag escaleerden.

Armenië heeft de staat van beleg afgekondigd en zijn bevolking gemobiliseerd na het opnieuw opgelaaide conflict met Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. Beide partijen maakten melding van dodelijke slachtoffers.

Azerbeidzjan zegt zeven dorpen te hebben heroverd in de conflictregio. De gebieden zijn zondag tijdens de militaire operatie bevrijd van de Armeense bezetting, zegt minister van Defensie Zakir Hasanov.

Het zou gaan om gebieden in de regio’s Füsuli en Jabrayil. De Azerbeidzjaanse president Ilham Aliyev sprak over een militaire operatie ter verdediging tegen agressie vanuit Armenië.

“Het Azerbeidzjaanse leger voert momenteel aanvallen uit tegen de militaire posities van de vijand,” aldus Aliyev.

De militaire operatie is een reactie op de aanhoudende provocaties vanuit Armenië. Armenië maakte melding van talrijke doden en gewonden en van ernstige verwoestingen in bezette Nagorno-Karabach.

Nagorno (opper)-Karabach is een territorium dat de internationale gemeenschap als deel van Azerbeidzjan beschouwt. Sinds 1991 heeft Armenië er illegaal de controle.

EU-president Charles Michel is erg bezorgd. ‘De militaire actie moet dringend stoppen om verdere escalatie te voorkomen,’ twittert de raadsvoorzitter.

Frankrijk deed een soortgelijke oproep, kort nadat Armenië en Nagorno-Karabach alle mannelijke inwoners hadden gemobiliseerd.

Karabach of Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als Azerbeidzjaans grondgebied. Sinds 1991 wordt het bezet door Armeense troepen.

Frankrijk is samen met de VS en Rusland medevoorzitter van de Minsk-groep, die bemiddelt tussen de twee landen. Rusland, traditioneel op de hand van Jerevan, riep op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het begin van besprekingen om de situatie te stabiliseren.

De Turkse president Erdogan benadrukte dat Ankara’s solidariteit met Azerbeidzjan ‘steeds zou blijven bestaan’.

“Armenië heeft eens te meer laten zien dat het de grootste bedreiging voor de vrede in de regio is,” zei Erdogan.

Turkije steunt traditioneel Azerbeidzjan. De Turkse minister van Defensie Hulusi Akar zei Azerbeidzjan met ‘alle middelen’ bij te staan. ‘Zoals altijd,’ vulde de Turkse president aan. Hij beschuldigde buurland Armenië ervan ‘de grootste bedreiging voor vrede en stabiliteit’ in de regio te zijn.

Minsk-groep

De drie covoorzitters van de Minsk-groep onder de paraplu van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) laten in een verklaring weten bezorgd te zijn over de ‘grootschalige militaire acties’ langs de zogenoemde contactlijn.

Het trio roept de strijdende partijen op te onderhandelen over een duurzame oplossing van het conflict.

Bron: TT